Саудијскa Арабијa од САД купује оружје вредно 110 милијарди долара?

Администрација председника САД Доналда Трампа планира да објави продају оружја и војне опреме у вредности од 110 милијарди долара овог викенда, током његове посете тој земљи, најавили су анонимни амерички званичници.

0
Амерички званичници су рекли да пакет обухвата тенкове типа „абрамс“, борбене бродове, системе за одбрану од ракета, радар и комуникацијску и технологију за сајбер безбедност. Очекује се да ће продаја бити објављена у суботу у Ријаду, првој станици Трамповог првог путавња у иностранство од како је ступио на дужност председника.

Велики део тог пакета договорен је пре Трамповог избора, али су неки елементи нови. Део оружја има за циљ да помогне Саудијцима у сукобу у суседном Јемену, где предводе коалицију која се бори против побуњеника.

Званичници су рекли да овај аранжман првенствено има за циљ да помогне Саудијској Арабији да се позабави дугорочнијим претњама. Та земља и њени суседи у Персијском заливу верују да је Иран највећа претња за њих.

Од 110 милијарди долара, 750 милиона биће уложено у програме обуке за саудијске ваздухопловне снаге, критиковане да наносе велики број цивилних жртава у Јемену. Оне ће се обучавати у циљању, правилима рата и како да смање цивилне жртве, рекли су исти извори.

Пред сутрашњу објаву, администрација је обавестила Конгрес САД да ће одвојено продати прецизно вођену муницију у вредности од 500 милиона долара Саудијској Арабији. Стејт департмент је навео у поруци посланицима да ће таква муниција повећати способност циљања, посебно у Јемену.

Такође је најављено да ће Стејт департмент наставити да апелује на Саудијску Арабију и њене коалиционе партнере у Јемену да смање број цивилних жртава и раде ка успостављању прекида ватре и мировних преговора.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*