САВА ЈАЊИЋ: Извинићу се ако Београд одбаци поделу Косова

0

Политичка размимоилажења између званичног Београда и Српске листе на једној и СПЦ и појединих српских политичара са КиМ на другој страни око поделе и етничког разграничења као могућег решења косовског питања почињу да личе на вербални „рат“.

Шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић отворио је „фронт“ према игуману Високих Дечана архимандриту Сави (Јањићу), „мета“ Српске листе и председника Србије Александра Вучића последња два дана је Рада Трајковић из Европског покрета Срба с КиМ, а од притисака из Београда, како се спекулише у политичким круговима, није изузето ни свештенство Епархије рашко-призренске, против чијег епископа кампању води и Српска листа.

– Искрено ми је жао што се господин Ђурић нашао повређен чињеницом да смо изразили забринутост о подели у којој би највећи део нашег народа остао ван граница Србије и био изложен новим прогонима. Ту бригу је јавно први изразио Свети архијерејски сабор СПЦ у мају и дели је огроман број нашег верног народа, који нам се стално јавља и активно показује солидарност на молебанима. Ратнохушкачка реторика неких медија, али и конкретне намере да се „спонтано“ изазове територијална подела с правом су нашег владику и све нас дубоко забринули. Драго нам је да смо актуелизовањем ове теме барем донекле допринели да се овакав сценарио не догоди или барем одложи, јер ниједна територијална подела не бива у миру – каже за Данас архимандрит Сава.

Он напомиње да је уместо одговора на „неосноване и непримерене нападе, који подсећају на сличну реторику неких ранијих мрачних времена, за која је мислио да су прошла, радије рекао да би сви на КиМ с великом радошћу упутили искрену захвалност и похвалу нашим властима, а он лично и најдубље извињење због исхитрене сумње, ако би наши политички представници јавно одбацили сваки евентуални сценарио поделе територије Србије на КиМ и уколико би потврдили да остају верни Уставу Србије на коме су се заклели, пред Еванђељем, потврђујући да је КиМ неотуђиви део Србије и да ће као такво за Београд званично и остати, без обзира на ситуацију на терену, која је насилно проглашена мимо Резолуције 1244 и многих међународних принципа“.

– За нас ово није и никада неће бити питање политике, већ опстанка народа и наше Цркве у миру и достојанству, и зато имамо и легитимно право да изразимо забринутост због обесхрабрујућих изјава неких од најодговорнијих људи, које изазивају дубоко разочарење. Зато би све нас овде оваква охрабрујућа изјава политичког руководства Србије чврсто успокојила и унела мир међу наш верни народ на КиМ. Онда ћемо, надам се, заједно и јединствено наставити да се трудимо да радимо, свако на свој начин, на побољшању живота нашег народа и других људи који овде живе, кроз одговоран дијалог са косовским Албанцима, са којима желимо да живимо у миру и поштовању – истиче архимандрит Сава, који је претходних дана у појединим приштинским и београдским медијима „прозиван“ да „ради за Русе, ЦИА, да је благосиљао покојног Аркана“, за ког каже да га никад није срео.

Марко Ђурић је, реагујући и на раније Јањићеве поруке преко друштвених мрежа, јуче истим путем поручио да не очекује да ће се „данас покајати и извинити нашим људима на КиМ они који су у туђем интересу јавно оптуживали сопствену државу да планира договорени злочин против свог народа и они који су плански стварали страх и ширили лажи у тренутку који је за нашу страну политички и безбедносно осетљив“.

„Не очекујем, јер они који због повређених сујета, новца или нечијих политичких интереса и налога, над туђим насиљима ћуте, а својој држави авансно испоручују Лазареве клетве, стида и срама немају“, саопштио је Ђурић.

Иако је Српска листа, како тврде Данасови извори, у тихој кампањи против владике Теодосија и молебана који се ове недеље одржавају широм КиМ, у понедељак у северном делу Косовске Митровице Црква светог Димитрија била је препуна на вечерњој молитви.

– Пролазимо тешке и неизвесне дане, али је наш народ увек био храбар тако да се ни сада неће дати поколебати и поделити… Црква је увек била овде да нас повезује, као што се пшеница сабира и као брашно сједињује у један хлеб и као што се грожђе сабира у једну чашу вина – рекао је, између осталог, владика Теодосије у беседи на Молебану у северној Митровици. Како јавља портал коссев.инфо, молитви нису присуствовали представници Српске листе у косовским институцијама, који су заједно за државним званичницима Србије оптужили део СПЦ за „агентурно деловање“.

Одговарајући јуче на новинарска питања Александар Вучић одбио је да се изјасни о једној од изјава Раде Трајковић рекавши да „не жели да коментарише људе који никог не представљају и за туђе интересе и рачун обављају прљаве послове.

– Таквим будалаштинама не треба придавати важност, готово да их није пристојно ни коментарисати. Вучић је председник државе која има инструменте да преко одговарајућих институција провери такве тврдње и предузме одговарајуће мере – каже за Данас Рада Трајковић. Она додаје да „можда не представља никога на КиМ“, али пита Вучића „кога представља нови потпредседник Српске листе контроверзни бизнисмен Милан Радоичић, који је почасно канабе заузео и код Вучића и код Харадинаја и да ли би га неки Србин на изборима милом гласао?“

Портпарол СПЦ без коментара

Портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј (Буловић) није желео да за Данас прокоментарише тврдње државних званичника – од Вучића до Ђурића, о наводном постојању „стране агентуре у Цркви“. Владика Иринеј је једини архијереј СПЦ који је учествовао у Вучићевом „унутрашњем дијалогу“ о КиМ.

Марко Ђурић и Канцеларија ћуте

Наш лист је јуче Марку Ђурићу и Канцеларији за КиМ упутио следећа питања: због чега се оваквим тоном, речником и оптужбама државни званичници Србије обраћају епископима и монаштву СПЦ само због другачијег мишљења, из којих разлога упозорење из СПЦ и став усвојен на Сабору изазивају овако понашање државних службеника, а да нико не реагује на вишемесечне најаве појединих београдских медија о нападу на север КиМ из Приштине, са чијим представницима власт у Србији истовремено преговара у Бриселу. Питали смо и да ли би Епархији рашко-призренској ускоро могла да буде ускраћена и финансијска помоћ коју добија по Закону о помоћи угроженим епархијама СПЦ, али нисмо добили никакав одговор.

данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*