Сава Јањић: „Лидери да демантују „договорени инцидент“ на Косову“

1

Косовом циркулишу разне опасне информације међу којима је и она о скором сценарију међусобно договореног инцидента на северу Косова и Метохије који би био окидач за реакције на обе стране и који би створио де факто поделу на терену, написао је на свом Фејсбук налогу Игуман манастира Високи Дечани Архимандрит Сава Јањић који тражи и од Београда и од Приштине деманти.

„КФОР тврди да је одлучан да спречи насиље, али забринутост постоји међу народом. Политички лидери на обе стране – и у Београду, и у Приштини – морају одлучно да одбаце и демантују наводе о евентуалној исценираној територијалној подели кроз насиље и поново се обавежу на миран дијалог колико год он трајао. У противном, сносиће огромну политичку и моралну одговорност“, написао је Игуман Сава (Јањић).

У поруци јавности, на свом Фејсбук налогу, такође је навео да је веома важно да се „ове узнемирујуће вести одговорно демантују са свих страна“, а са, како је поново нагласио, обостраним обавезивањем на миран дијалог:

„Чврсто се надам да ће међународна заједница, посебно САД и ЕУ, спречити неодговорне појединце и групе на обе стране да испровоцирају насиље у коме би страдали невини људи и вредни историјски и културни споменици као у нередима 2004. За Косово и регион то би био страшан корак назад. Дијалог мора да се врати гарантовању безбедности за све људе и поштовању људских права“.

ТВ Храм

1 КОМЕНТАР

  1. Poltrončino Woolino, ne mogu svi ljudi da misle tuđom glavom, kao što ti delaš glavom vođe, a tvoja tikva služi samo za šišanje. Vladika Teodosije i iguman Janjić imaju svoju glavu i njome misle autoritativno i iza njih stoje upravo pravoslavni vernici sa KiM, a ne ti i tvoja tetka.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*