Савет безбедности о Трепчи

Седница Савета безбедности УН на којој ће бити размотрен извештај генералног секретара Бан Ки Муна о Косову почела је у седишту Уједињених нација у Њујорку.

0

Србију представља министар спољних послова Ивица Дачић, а Приштину амбасадорка Косова у САД Фљора Читаку, док се шеф Унмика Захир Танин обраћа видео линком.

Бан је у извештају за период од 16. јула до 15. октобра, који је његов последњи извештај с места шефа УН, навео да је импресиониран економским и политичким напретком на Косову од краја сукоба, али да се споразуми из дијалога Београда и Приштине и даље споро спроводе.

„Упркос многим изазовима и даље сам импресиониран свеукупним економским и политичким напретком оствареним од краја сукоба и далековидошћу оних с обе стране који су превазишли сукоб како би се усредсредили на изградњу напредније будућности“, навео је Бан Ки Мун у последњем извештају који подноси као генерални секретар УН.

Бан се заложио да се обезбеди да мањинске заједнице буду укључене у одлуке које утичу на њихове животе и позвао косовске власти да се уздрже од свих потеза и одлука које могу омести напредак дијалога Београда и Приштине.

Дачић: СБ УН да утиче да се закон о Трепчи стави ван снаге

Србија очекује од држава чланица Савета безбедности Уједињених нација да искористе свој ауторитет како би утицале да се приштински Закон о Трепчи стави ван снаге, изјавио је данас у Њујорку шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

„Очекујемо да државе чланице Савета безбедности искористе снагу свог ауторитета како би утицале да се овај Закон стави ван снаге, ради спречавања негативних правних и безбедносних последица које прете да угрозе стабилност на Косову и Метохији и у региону и процес дијалога и нормализације односа“, рекао је Дачић у седишту УН.

Он је додао да ће, у противном, Косово и Метохија ће постати „црна рупа“ Европе где је приватна својина апсолутно незаштићена.

Према његовим речима, удар на Трепчу је није само удар на једно предузеће, већ удар на право једног народа да постоји на једном простору и удар на саме темеље резолуције Савета безбедности УН 1244 , на којој почивају мир и стабилност у Покрајини.

Он је подсетио да је Трепча жила куцавица и основ постојања Срба на северу Косова и Метохије, да су на Трепчиној земљи изграђена српска насеља, у њеним рудницима раде хиљаде људи и од тога издржавају своје фамилије.

„За њих је одбрана Трепче одбрана права да постоје“, додао је Дачић на седници СБ посвећеној Косову.

У том смислу је покушај да се Трепча отме својим законитим власницима уједно и покушај да се доврши етничко чишћење над Србима и да се трајно доведе у питање етничка структура у српским срединама, што је неприхватљиво, истакао је Дачић.

Дачић: Настављамо дијалог, али не његову злоупотребу

Србија ће, у интересу регионалне стабилности, са Приштином наставити дијалог чији су примарни циљеви решавање животних проблема људи који живе на КиМ и нормализација односа, а не дијалог који се злоупотребљава као платформа за наметање независности Косова, изјавио је данас шеф српске дилпоматије Ивица Дачић.

„Подсећам да је суштина сваког дијалога, па и овог у Бриселу, да се постигне заједнички договор а не да се решења намећу. Улога међународне заједнице је да помогне у постизању компромиса, а не да помаже једној страни да наметне своје интересе“, рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН.

То се пре свега односи на Заједницу српских општина, као пресудно питање за српску заједницу на Косову и Метохији, додао је он и истакао да Србија неће никада признати једнострано проглашену независност Косова, али ће наставити политику мирног решавања овог питања, на бази одговорног приступа и уз пуно спровођење постигнутих договора у оквиру Бриселског дијалога.

Дачић је рекао да ће Србија, без обзира на бројне изазове и учестале демонстрације одсуства конструктивности и изражене склоности ка штетним унилатералним потезима друге стране, и даље посвећено радити на нормализацији односа.

„Не желимо да ситуација на КиМ буде латентна претња стабилности и напретку Србије и региона, и зато ћемо се и даље предано ангажовати на мирном решавању несугласица, свесни да је пред нама дуготрајан процес, у којем, да ствар буде тежа, често немамо одговарајућег саговорника који са нама дели визију другачијег, помирењу, владавини права и демократским вредностима истински посвећеног региона“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Он је, такође, позвао државе које нису признале једнострано проглашену независност Косова да, упркос притисцима које многе од њих трпе, остану доследне у свом принципијелном поштовању међународног права, Повеље УН и врховног ауторитета СБ УН на плану очувања међународног мира и безбедности, чија резолуција 1244 потврђује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије.

Танин:Закон о Трепчи препрека у дијалогу Београда и Приштине

Усвајање закона о „Трепчи“ представља препреку у дијалогу између Београда и Приштине, а негативне реакције је нарочито изазвао начин на који је тај закон усвојен, рекао је вечерас у Савету безбедности УН шеф УНМИК-а Захир Танин.

Он је, отварајући путем видео-линка седницу СБ УН у Њујорку на којој се разматра Извештај генералног секретара УН о раду УНИМК-а, напоменуо да је то последњи извештај Бан Ки-муна на тој функцији.

Говорећи о закону о „Трепчи“, Танин је навео да су чланови парламента имали мање од 48 сати да прочитају нацрт закона, а да простора за анализу текста није ни било, што је изазвало снажан протест српске заједнице и званичног Београда тако да су представници косовских Срба обуставили учешће у косовским институцијама власти.

Шеф УНМИК-а је констатовао да на Косову постоје потешкоће у постизању политичког консензуса, при чему споразум о демаркацији са Црном Гором остаје нератификован, „са последицама по либерализацију визног режима за Косово“.

„То би могло имати последице и по нормализацију односа са Београдом“, упозорио је шеф УНМИК-а, истакавши да се нормализација односа Београда и Приштине сматра важним приоритетом.

Према његовим речима, у процесу дијалога се остварује напредак, укључујући по питању слободе кретања, а подсетио је и да је недавно успешно постигнут споразум о телекомуникацијама.

„За разлику од тога, мање је видљив напредак о примени договора о успостављању Заједнице српских општина (ЗСО)“, констатовао је Танин.

Читаку: Београд нема право власништва над „Трепчом“

Амбасадорка Косова у Вашингтону Вљора Читаку рекла је вечерас у Савету безбедности УН у Њујорку да Београд нема никаква права на власништво над комплексом „Трепча“, већ да су власници тог комплекса грађани и власти Косова.

Читаку тврди да Београд инструментализује српску заједницу на Косову за своје интересе и истиче да рудник „Трепча“ припада Косову и да ће њиме управљати Косово.

„Тврдње српских власти само показују њихове колонијалне тенденције према Косову“, рекла је она на седници на којој се разматра најновији тромесечни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

Читаку је рекла и да су „прошла времена кад су се одлуке о „Трепчи“ и другим косовским ресурсима доносиле у Београду“ и упозорила да ће се Приштина успротивити тенденцијама Београда.

Како истиче, нема доказа да би косовски Срби били оштећени законом о „Трепчи“, већ су ствари управо супротне – оспособљавање „Трепче“, према њеним речима, доноси просперитет свим становницима Косова.

Амбасадорка Косова у САД је рекла и да Приштина остаје посвећена дијалогу са Београдом, али је напоменула да Косово није задовољно динамиком примене договореног.

Амбасадори у УН поздравили договор Београда и Приштине о телекомуникацијама

Амбасадори чланица Савета безбедности УН данас су на седници посвећеној Косову поздравили договор Београда и Приштине о телекомуникацијама, истичући да је неопходно наставити дијалог уз посредовање Европске уније (ЕУ).

На седници на којој је представљен редован тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о Косову, такође је наведено да је неопходно да обе стране дођу до мирног решења, и да не постоји алтернатива дијалогу.

Амбасадор Француске је рекао да његова земља подржава мандат Мисије УН на Косову (УНМИК), додајући да то оправдава „позитиван развој догађаја“.

Он је изразио уверење да будућност Косова не одређује Савет безбедности УН, већ политички дијалог Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ.

Поздравио је напредак у дијалогу као што је договор о телекомуникацијама, оцењујући, међутим, да то није довољно.

Истакао је такође значај борбе против корупције и организованог криминала на Косову.

Представник Шпаније је изразио захвалност шефу Мисије УН на Косову (УНМИК) Захиру Танину на раду, додајући да УНМИК да има неопходну улогу и да је „рад на терену важан јер доприноси помирењу“.

Оценио је да будућност западног Балкана зависи од дијалога, а да ЕУ у томе има кључну улогу.

Амбасадор Велике Британије је оценио да је веома мало постигнуто током протекла три месеца када је у питању Косово.

Како је навео, чланице Савета безбедности УН су у протеклом периоду више дебатовале о Косову него о Северној Кореји, што је према његовој оцени, непотребно.

Он је поздравио посвећеност Београда и Приштине договору, наводећи да дијалог не треба да буде ограничен само на састанке у Бриселу.

Према његовим речима, нормализација односа је у интересу грађана Косова, Србије и региона.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*