Савет Европе против безусловне доживотне казне

0

Неопходна је јавна расправа о изменама Кривичног законика, као и могућност условног отпуста и преиспитивања пресуде, наводи се у писму министарки правде

Комитет за људска права Савета Европе упутио је писмо српској министарки правде Нели Кубуровић с позивом да још једном размотри одредбе Нацрта измена и допуна Кривичног законика (КЗ) које забрањују условни отпуст за казну доживотног затвора у случајевима нарочито тешких злочина. Такође, Савет Европе изражава забринутост због одлуке да није потребна јавна расправа о изменама КЗ-а које уводе казну доживотног затвора у систем кривичних санкција у Србији.

Наглашава се да одредбе овог закона морају бити у складу са праксом Европског суда за људска права у Стразбуру, као и са Европском конвенцијом о људским правима и њеним чланом три, који прописује да „нико не сме бити подвргнут мучењу или нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању”.

– Мора постојати могућност условног отпуста осуђеника на доживотну казну затвора, као и могућност преиспитивања пресуде. Таква одредба требало би да допусти домаћим властима да размотре да ли је дошло до значајних промена у животу затвореника, односно да ли је постигнут напредак у његовој рехабилитацији – наводи се у писму упућеном српској министарки.

У већини европских држава које прописују казну доживотног затвора предвиђена је могућност условног отпуста после 25 година, наглашава се у писму. Наводи се и да је Европски суд за људска права, у случају „Винтер и други против Уједињеног Краљевства”, заузео став да условни отпуст мора постојати као могућност у случају сваког осуђеника на доживотну робију.

На крају писма Савет Европе позива министарку да преиспита своју одлуку и организује јавну расправу о изменама КЗ-а, као и да осигура да свака будућа законодавна иницијатива ове врсте буде у потпуности у складу са праксом Европског суда за људска права.

– Овај допис је за мене био очекиван, јер се проблем са казном доживотног затвора без права на условни отпуст налази у нивоу стечених људских права, који не може бити смањен, као што се чини у овом случају. Верујем да сваком осуђенику треба дати прилику да се поправи и да казна утиче на њега да убудуће не чини кривична дела. У супротном, ова казна се своди на одмазду – каже београдски адвокат Предраг Васовић.

Наглашава да одсуство јавне расправе представља подилажење популистичким захтевима јавног мњења. Почетком маја потписао је петицију Београдског центра за људска права против доживотног затвора без могућности условног отпуста.

– Основни разлог зашто сам потписао петицију јесте то што сам противник смртне казне, а доживотну робију видим само као одложену смртну казну – наводи Васовић.

Спорна одредба Нацрта измена и допуна КЗ-а гласи: „Суд не може условно отпустити осуђеног за кривична дела: тешко убиство, силовање, обљуба над немоћним лицем, обљуба са дететом и обљуба злоупотребом положаја.” Прецизирано је да је реч о најтежим облицима ових кривичних дела, кад је наступила смрт, а код тешког убиства забрана условног отпуста предвиђа се за убиство детета или трудне жене.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*