Саветници Хилари Клинтон и Доналда Трампа

Упознајте људе из сјене, савјетнике, медијске стручњаке и анкетаре који стоје иза Хилари Клинтон и Доналда Трампа.

0

Савезни закон о изборним кампањама из 1971. године даје право сваком кандидату за предсједника Сједињених Америчких Држава да формира изборни штаб који се разликује од особља странке на савезном нивоу. Често су дио те групе савјетници који су блиски кандидату и који су из уског круга људи од повјерења.

У изборним тимовима Доналда Трампа и Хилари Клинтон се налазе менаџери кампање, главни анкетари, директори комуникација који управљају комуникацијским тимовима, политички савјетници и генерални директори дневних дешавања.

Ужи круг људи око кандидата обично чине особе које су са кандидатом сарађивале у претходним кампањама, радили за њих на сличним позицијама или су дугогодишњи блиски познаници.

Ко год постане предсједник, сигурно ће именовати велики број чланова свог ужег круга на значајне позиције у Бијелој кући.

Тим Хилари Клинтонimrs-php

 • Џон Подеста (67), Председник кампање-28 година политичког искуства

Подеста је у августу 2016. именован да управља планирањем транзиције моћи на предсједницу Хилари Клинтон, с нагласком на „састављање листе особа које би потенцијално могле бити именоване на различите позиције у њеној администрацији те за развој смјерница њене политичке агенде“.John Podesta, Chairman of the 2016 Hillary Clinton presidential campaign, looks on before the first vice presidential debate at Longwood University in Farmville, Virginia on October 4, 2016. / AFP / Paul J. Richards    (Photo credit should read PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)Подеста је био шеф особља предсједника Била Клинтона у Бијелој кући, а касније оснивач Центра за амерички прогрес, либералног труста мозгова. Подесту изузетно цијене и Клинтонови и предсједник Барак Обама. Раније ове године је поднио оставку на мјесто Обаминог савјетника. Његова улога у тиму је да усмјери потенцијалну побједу Хилари Клинтон у правцу интегриранија дугогодишњих савезника Хилари Клинтон и новијих чланова Обаминог особља.

У јулу 2016, „Њујорк Тајмс“ је објавио да ће Подеста имати „првенство да постане шеф особља Хилари Клинтон у случају да она побиједи“.

 • Хума Абедин (40), Потпредседница кампање-20 година искуства у политици

Абедин се сматра сјеном Клинтонове, која управља операцијама у кампањи. Почела је радити за Хилари Клинтон као приправница док је Клинтонова била прва дама, након чега је наставила да ради као њена помоћница у вријеме када је Хилари била сенаторка, те као замјеница шефа особља у периоду када је ова била државна секретарка. Huma Abedin, a longtime aide to Democratic presidential candidate Hillary Rodham Clinton, walks past a reporter as she returns to a hearing room on Capitol Hill in Washington, Friday, Oct. 16, 2015, after a lunch break where she testified at a closed-door hearing of the House Benghazi Committee. (AP Photo/Jacquelyn Martin)„Венити Фер“ је у профилу објављеном 2016. описао однос између Клинтонове и Абедин на сљедећи начин: „Где год Хилари иде, Абедин иде“. Абедин је укључена у највиши ниво дискусија о тону, порукама и стратегијама кампање. Сматра се да ће Абедин бити замјеница шефа особља ако Клинтонова побиједи.

 • Роби Мук (36), Менаџер кампање-16 година политичког искуства

Мук је био дио предсједничке кампање Хилари Клинтон 2008. године, када је управљао операцијама на терену у Охају, Индијани и Невади, односно у три државе у којим је побиједила. Као менаџер кампање, Мук је одговоран за стратегију и политичке поруке у свим аспектима кампање.robby-mookМук је познат по смиреном, одмјереном понашању, по аверзији да се нађе у центру пажње, те по интересу за податке, због чега је „Гардијан“ за њега казао да је „политички штребер који побјеђује и губи на основу података“. Он је такође био извршни директор Демократског конгресног изборног комитета.

 • Џоел Бененсон (64), Главни анкетар-8 година политичког искуства

Бененсон је био Обамин главни анкетар 2008. године, који му је помогао да порази Хиларy Клинтон, а такође је био дио Обаминог тима током избора 2012. године. Сада је Бененсон главни стратег и анкетар Хилари Клинтон, а његов посао се углавном састоји од развоја стратегије кампање на основу анкета које проведу он и други стратези.bn-ml899_wsjeve_j_20160205111015Прије него што је постао анкетар 1995., Бененсон је радио као политички репортер за „Њујорк Дејли Њуз“, те кратко у дистрибуцији пива и у индустрији продаје ножева.

 • Џенифер Палмјери (49), Директорка комуникација-22 године политичког искуства

Палмјери је бивша виша потпредсједница Центра за амерички прогрес (ЦАП). Палмјери је 2011. напустила ЦАП како би постала замјеница директора за комуникације у администрацији Барака Обаме. У фебруару 2015., она је постала директорка за комуникације у тиму за кампању Хилари Клинтон.maxresdefaultМеђу одговорностима Палмјери је комуникација с новинарима и управљање порукама кампање Клинтон те прије свега осигуравање да се ријечи Хилари Клинтон пробију до америчког народа у пренатрпаном свијету медија.

 • Џејк Саливан (39), Саветник за политику-8 година искуства у политици

Саливан је виши савјетник за политику Хилари Клинтон. Био је замјеник директора за политику током њене предсједничке кампање 2008. Када је била државна секретарка, Клинтон се ослањала на Саливана да успостави темеље за прелиминарни нуклеарни споразум са Ираном, када је он био замјеник шефа особља, а касније и директор политичког планирања.cdn-media-nationaljournal1Очекује се да Саливан постане савјетник за државну сигурност током предсједничког мандата Клинтон.

 • Бил Клинтон (70), Незванична улога-45 година политичког искуства

Није јасно коју улогу ће имати Бил Клинтон ако његова супруга побиједи, али је он очито истакнути глас као савјетник и њена особа од повјерења. Он је од великог значаја за њу и са собом доноси кадар пријатеља и савјетника. t-bill-clinton-the-comeback-id-july-2008Он је рекао да би у будућој администрацији Хилари Клинтон био спреман да присуствује састанцима кабинета ако то буде затражено од њега, где би имао улогу својеврсног бенигног старијег државника. Он је, међутим, додао: „Мислим да је за мене боље да јој у већини случајева дајем савјете приватно“.

Тим Доналда Трампаep-150629545

 • Стив Банон (62), Председник кампање-без политичког искуства

Банон је привремено одступио са позиције извршног директора „Брајтбарт Њуза“, десничарске информативне организације која подржава Трампа, како би постао предсједник његове кампање у аугусту 2016. Банона су оптуживали да је користио Брајтбарт као „Трампову личну Правду“. Сматра се да је као предсједник вратио Трампову кампању на политику „туче голим шакама“ и на популистичку реторику која је улила енергију за прелиминарне изборе за републиканског кандидата. ap_459887414785Именовање Банона је изазвало контроверзе, јер су многе медијске куће извјештавале о његовом насиљу у породици прије 20 година те наводима о превари при регистрацији гласача. Прошле године Блумберг га је описао као „најопаснијег политичког оперативца у Америци“.

 • Келан Конвеј (49), Менаџер кампање-21 година политичког искуства

Конвеј је Трампова савјетница од јула 2016., након што је радила за супер ПАЦ који је подржавао главног Трамповог ривала током прелиминарних избора, сенатора Теда Круза. Конвеј је бивша адвокатица и стручњак за равноправност полова, која помаже конзервативним политичарима да привуку жене гласаче.17-kellyanne-conway-w600-h315-2xУ августу 2016. Конвеј је постала Трампов менаџер кампање, а на тој позицији је замијенила Корија Левандовског, који је отпуштен у јуну. Медијски извјештаји су недавно више објавили него разоткрили исплату 1,9 милиона долара из комитета за политичку кампању, регистрованих на савезном нивоу, као накнаду за савјетовање о стратегији и анкетама.

 • Хоуп Хикс (27), Директор комуникација-4 године искуства у политици

Она се не експонира, ријетко говори у јавности и према извјештају „ЕдВика“, „избрисала је све своје налоге на друштвеним мрежама“. Та 27-годишња специјалисткиња за односе са јавношћу никад није радила на некој политичкој кампањи и приступила је Трамповој кампањи 2016. након што је радила са Трамповом кћерком, модном креаторком Иванком.hope-hicks-styling-donald-trump-mosnar-communications-main-2Хоуп је главна особа којој се обраћају новинари који прате Трампову кампању за Бијелу кућу. Хикс је наводно кључна особа за Трампове контроверзне објаве на Твитеру. Записује Трампове диктате о разним темама те их шаље другој особи која их преправља у поруке за Твитер. Трамп јој наводно толико вјерује да само она одлучује који медији ће имати приступ Трамповим догађајима.

 • Даниел Скавино (40), Директор за друштвене мреже-без политичког искуства

Скавино је задужен за управљање порукама Трампове кампање на друштвеним мрежама. Раније је био извршни потпредсједник и генерални менаџер Трамповог националног голф клуба. Скавино је дио Трамповог изборног тима од јуна 2015. Према наводима више извора, Скавино је „директно радио са Трампом док је управљао његовим активностима на друштвеним мрежама“.maxresdefault-1Међу задужењима Скавина је коришћење Твитера како би објављивао фотографије и видеоснимке са Трампових предизборних скупова и како би нападао Хилари Клинтон, укључујући брзе одговоре на друштвеној мрежи. Скавино је још један Трампов инсајдер који је доведен без икаквог политичког искуства како би помогао у вођењу предсједничке кампање.

 • Роџер Стоун (64), Виши савјетник-44 године искуства у политици

Стоун можда више нема званичну улогу у Трамповој предсједничкој кампањи, с обзиром да је отишао у августу 2015., али и даље има значајан утицај на Трампа. Често га зову Трамповим „човјеком од повјерења у кампањи“, „дугогодишњим савезником“, те „најближим политичким савјетником“.article-2Као ветеран политичких кампања, Стоун је изградио репутацију на контроверзама и прљавим триковима. Током времена проведеног у Никсоновој кампањи, примјера ради, наводно је направио лажни идентитет и дао вишеструке донације Никсоновом противнику као представник Алијансе младих социјалиста. Након тога је локалним медијима јавио о тим донацијама, како би доказао да је Никсонов противник левичарски екстремиста. Његово пријатељство је сазрело 2012., током Трампове кампање да испита валидност родног листа предсједника Барака Обаме. Стоуну су приписане заслуге за савјетовање Трампа о овој стратегији, а сам Стоун је за оптужбе казао да су „сјајне“ јер „објелодањују забринутост многих десничара“.

 • Катрина Пјерсон (40), Национални портпарол-7 година искуства у политици

Пјерсон је лице Трампове кампање. Прије него што је приступила Трамповом тиму, радила је за Трамповог бившег противника, сенатора Теда Круза. Бивша демократкиња која је гласала за предсједника Обаму 2008. године, Пјерсон је своју наклоност дала републиканцима из покрета „Ти Парти“ након што је чула да Обама није носио значку са сликом америчке заставе на реверу одијела. Улога Пјерсонове је да јавности пренесе чврсте конзервативне поруке са тексашким призвуком.katrina-pierson-donald-trumpПјерсон је казала за „Далас Морнинг Њуз“ да је већи део њеног посла да „контекстуализује неке од Трампових истакнутијих коментара“.

Иванка Трамп (34), Незванична улога-без политичког искуства

Трампова најстарија кћерка Иванка нема званичну улогу у кампањи, међутим она је очева особа од највећег повјерења. Као друго од троје деце из Трамповог брака са Иваном, Иванка је увијек била блиска оцу. Она је путовала широм земље са њим, присуствујући популистичком вртлогу митинга и скупова на гласачким мјестима.ivanka_trump_1Често је коришћена да привлачи гласове жена. Она је представила оца када је објавио кандидатуру на републиканској конвенцији. Она се истакла као један од савјетника од највећег повјерења и његов најефектнији бранилац. Ова 34-годишњакиња има улогу извршне потпредсједнице очеве корпорације.

Хасан Пателbrandimage

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*