Саво Штрбац: Хашки трибунал није испунио ниједан свој циљ

0

Директор Информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац оценио је да Хашки трибунал није испунио ниједан свој циљ.

Он је додао да ће ипак његова документа сведочити о злочинима почињеним на простору бивше Југославије.

Штрбац је на конференцији у Дому ратних инвалида у Београду казао да су циљеви Хашког трибунала били да се казне починиоци ратних злочина, да се донесе правда за жртве и да доведе до помирења, али је оценио да ниједа од тих циљева није остварен.

„Сви смо сведоци да ниједан циљ није испуњен и да је правда селективно спровођена… Није био правде за жртве, а селективна правда је исто што и неправда“, рекао је Штрбац и додао да је „наслеђе које остаје после Хашког тибунала највредније што остаје од тог суда“.

Он је казао да је у Хашком трибуналу највише Срба осуђено на доживотне казне за затвора.

„Доживотно је шест Срба осуђено, пет правоснажно и Ратку Младићу неправоснажно, а на 40 година око десетак Срба“, подсетио је Штрбац.

Он је казао да ће документација ипак сведочити о злочинима почињеним на простору бивше Југославије.

„Надам се да ће неки суд у будућности другачије вредновати ту документацију која стоји сада као наслеђе Хашког трибунала“, истакао је Штрбац.

Председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач казао је да у пресудама Хашког трибунала није осуђен нико за злочине над Србима и додао да је на простору бивше Југославије страдало око 40.000 српски жртава, од којих су половина цивили.

Додао је да се према последњим подацима Црвеног крста 10.400 лица води као нестало, а више од 4.000 су српске националности.

Пјеваћ је додао да је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић био позван да присуствује конференцији, али није одговорио на позив, и упитао га зашто упорно одбија да разговара са Координацијом.

Додао је да то што министар чак није ни одговорио на позив „најбоље говори о односу министарства рада с Координацијом“.

Конференцију је поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, организовала Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*