Savo Štrbac: Haški tribunal nije ispunio nijedan svoj cilj

0

Direktor Informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac ocenio je da Haški tribunal nije ispunio nijedan svoj cilj.

On je dodao da će ipak njegova dokumenta svedočiti o zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije.

Štrbac je na konferenciji u Domu ratnih invalida u Beogradu kazao da su ciljevi Haškog tribunala bili da se kazne počinioci ratnih zločina, da se donese pravda za žrtve i da dovede do pomirenja, ali je ocenio da nijeda od tih ciljeva nije ostvaren.

„Svi smo svedoci da nijedan cilj nije ispunjen i da je pravda selektivno sprovođena… Nije bio pravde za žrtve, a selektivna pravda je isto što i nepravda“, rekao je Štrbac i dodao da je „nasleđe koje ostaje posle Haškog tibunala najvrednije što ostaje od tog suda“.

On je kazao da je u Haškom tribunalu najviše Srba osuđeno na doživotne kazne za zatvora.

„Doživotno je šest Srba osuđeno, pet pravosnažno i Ratku Mladiću nepravosnažno, a na 40 godina oko desetak Srba“, podsetio je Štrbac.

On je kazao da će dokumentacija ipak svedočiti o zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije.

„Nadam se da će neki sud u budućnosti drugačije vrednovati tu dokumentaciju koja stoji sada kao nasleđe Haškog tribunala“, istakao je Štrbac.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač kazao je da u presudama Haškog tribunala nije osuđen niko za zločine nad Srbima i dodao da je na prostoru bivše Jugoslavije stradalo oko 40.000 srpski žrtava, od kojih su polovina civili.

Dodao je da se prema poslednjim podacima Crvenog krsta 10.400 lica vodi kao nestalo, a više od 4.000 su srpske nacionalnosti.

Pjevać je dodao da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević bio pozvan da prisustvuje konferenciji, ali nije odgovorio na poziv, i upitao ga zašto uporno odbija da razgovara sa Koordinacijom.

Dodao je da to što ministar čak nije ni odgovorio na poziv „najbolje govori o odnosu ministarstva rada s Koordinacijom“.

Konferenciju je povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, organizovala Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*