САЗНАЈЕМО: Вучић дели једну тајну с Курцом!

Шабац "не пада" због Курца!

0

Шабац, некада велики индустријски центар и административни и културни центар овог дела западне Србије (седиште Мачванског округа), већ дуже време је у центру пажње СНС-овске власти, која безуспешно већ годинама унатраг покушава да „преузме“ овај, једини већи град у Србији који је „Вучићу рекао НЕ!“

sabac-1456869838-855009

Наиме, од 2000. године, на челу локалне самоуправе у граду Шапцу, без обзира на распоред снага у републичком парламенту, налази се Демократска странка, односно њена политичка „деца“.

Грађани Шапца су добро упамтили 90-те године и пропаст коју је доживео град и њени грађани, као уосталом и читава Србија. Санкције, пропаст привреде и економије, највише су можда трага оставиле у „центру Мачве“. Након 2000-те, дешавају се одређени помаци и иако има доста критичара неких потеза како локалних, тако и републичких власти које се тичу Шапца, ствари ипак иду набоље што се тиче локалне привреде и привлачења инвеститора.

Dusan Petrovic

Кажу у овом граду, да је његова „алфа и омега“ Душан Петровић, први градоначелник после демократских промена и некадашњи министар правде и пољопривреде, односно заменик председника Демократске странке. Због сукоба са врхом своје странке, Петровић излази из ње и оснива политички покрет „Заједно за Србију“, који и сада управља градом преко градоначелника Небојше Зеленовића, иако је, просто гледано, на последњим изборима највише гласова „узела“ Српска напредна странка. Ипак, стварањем коалиције, некадашњи „жути“ кадар формира градску власт, тако да је Шабац и званично једини град у којем на власти нису „напредњаци“.Nebojsa_Zelenovic2016 (1)„Сви Шапчани се добро сећају покушаја пуча који је Вучић покушао да изведе користећи поплаве. Тада је путем медија прогласио локалну управу неспособном, злоупотребио чак и Начелника Генералштаба којем је наредио да „Шабац не сме пасти“, па чак и увео неку врсту принудне управе. Ситуација током поплава јесте била сложена, али никако на онај начин како је то представио тада Вучић, којем заправо изливање Саве и није било приоритет, већ „склањање жутих“ са власти, наводи наш извор из Шапца.

Када се ситуација стабилизовала и увидевши да и поред највећег броја одборничких места ипак не могу да формирају власт, „напредњацима“ је остало само да „бушкају“ са стране…

Beograd, 19. novembra 2013 - Šef poslanickog kluba "Zajedno za Srbiju" Dušan Petrovic sa clanovima tog kluba tokom današnje predaje dokumentacije Ministarstvu pravde i državne uprave neophodnu za registraciju te politicke stranke. FOTO TANJUG / NENAD MILOŠEVIC / bb

Иако се може чути да Душана Петровића зову „10 посто“ и за његово име се везују афере око бројних спорних приватизација и продаја некада великих шабачких фирми, надлежни органи нису покренули ниједан поступак против Петровића. Са друге стране, иако неки делови некада велике ХИ „Зорка“ нису успели да се реструктуирају, ипак сада тамо ради 7 фирми, а Шабац има највећу индустријску зону, која је комплетно инфраструктурно обезбеђена и простире се на 600 хектара. И поред постојећих фирми, отварање производних погона у Шапцу су најавиле и још неке, које ће у наредне 2 године запослити 4000 људи, без чувених „субвенција државе“. Тако да су најављени пројекти у ауто-индустрији, производњи хране, бродоградњи,…

Да ли су ово само празна обећања Душана Петровића и екипе или ће се она и остварити, време ће показати, а грађани „оценити“ на изборима.

До тада, „напредњацима“ остаје да „бушкају“ и оптужују за разне афере, као и што је најновија, према којој наводно, из општинског буџета део средстава иде за финансирање кампање председничког кандидата Вука Јеремића.

А стиче се утисак, ако се упореде „напади на Шабац“ од стране већинске власти из Републике некада, да је фабриковање афера везаних за овај град и његову власт ипак некако „млако“.

Шабачка чаршија има одговор и на ово.

Наиме, познато је да велики број Шапчана и Мачвана уопште, живи и ради у Аустрији и Бечу. Одатле су још пре неколико година успостављени контакти, тако да су Душан Петровић и аустријски министар иностраних послова Себастијан Курц постали пријатељи, те је наводно Курц лично „запретио“ Вучићу да се окане Шапца и доласка на власт недемократским путем.

sebastijan-kurc-foto-ap-1455176834-773477

Како каже наш извор, Курц је у једном разговору упозорио Вучића да њега што се тиче, не жели и не може да се меша у унутрашње ствари друге државе, а нарочито једне (за Аустријске прилике мале) локалне самоуправе. Али да је недопустиво да се власти у Београду понашају према Шапцу на начин како је Курца обавестио Петровић, те да Вучић треба да „смањи мало доживљај“, ако мисли да он (и Србија) одржи добре односе са младим аустријским министром и пријатељем Душана Петровића.

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*