Sećanje istražitelja koji je Miloševića sproveo u Hag

0

Sa Slobodanom Miloševićem, bivšim predsednikom Srbije i SR Jugoslavije, u avionu kojim je 28. juna 2001. godine izručen Hagu, bio je i istražitelj Tribunala Kevin Kurtis. On je za Hrvatsku radio televiziju (HRT) ispričao kako je izgledao let najpre do vojne baze u Tuzli, a onda i do Holandije.

„Milošević je bio šokiran, nije verovao da će mu se to dogoditi. Rekao sam mu ko sam i da ću mu pročitati optužnicu. Nije hteo da govori engleski, ali na sreću, imao sam prevodioca. Pitao je kuda idemo. Rekao sam mu da idemo u Hag, da ću mu pročitati prava i da će biti pretresen. On je negodovao i pitao zašto ga pretresamo kada upravo dolazi iz zatvora”, ispričao je Kurtis.

Nakon pretresa su se, navodi, ukrcali u veoma veliki helikopter.

„Onda je počeo da govori na odličnom engleskom i kazao da želi da zapali cigaretu. Rekao sam mu da to nije dozvoljeno u helikopteru. Pokazao je na pepeljaru na podu i rekao da je aviona ionako njegov”, prisetio se Kurtis.

Prema njegovim rečima, Milošević je gledao kroz prozor kao da misli kako poslednji put vidi tu zemlju.

„Pitao je gde idemo i bio iznenađen kada sam mu rekao da idemo u Tuzlu. Kad smo izašli, izvadio je maramicu iz džepa i obrisao cipele. Počeo je da hoda gore-dole po hangaru, a čovek koji ga je snimao išao je za njim. Onda se okrenuo i rekao mu ‚Znaš šta? Možeš i da zumiraš. Možeš da stojiš tamo i da me snimaš’. Pokušao je da ga ponizi”, kazao je istražitelj i dodao da je Milošević zatražio da ide u toalet i da su mu rekli da može samo ukoliko ostavi vrata otvorena.

„Onda smo odleteli u Holandiju. Sledećeg dana ga je pozvala Karla del Ponte, glavna tužiteljka. Ne znam šta se dešavalo u njenoj kancelariji, ali je nakon toga rekla da niko neće razgovarati sa Miloševićem”, prisetio se bivši službenik Haškog tribunala u razgovoru za HRT.

 

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*