Сећање на страдање Срба

0

Парастосом и прислуживањем свијећа за покој душа настрадалих на братуначком гробљу, почео је централни програм посвећен обиљежавању страдања Срба у средњем Подрињу у одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању страдања Срба у Подрињу присуствује предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, изасланик предсједника Србије министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Осим њих, обиљежавању присуствују делегације Народне скупштине, Борачке организације и Савеза логораша Републике Српске, српски представници у заједничким органима БиХ, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић, те делегације општина, општинских борачких и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, као и удружења ветерана из регије Бирач.

Послије вјерског обреда, делегације ће положити цвијеће и одати почаст жртвама код Централног спомен-крста у братуначком гробљу подигнутог у част 3.267 погинулих српских цивила и војника из регије Бирач, од којих је 2.428 настрадало у средњем Подрињу, а остали на другим ратиштима и дијеловима БиХ.

Након парастоса, предвиђено је да се званичници обрате на градском тргу пет минута послије 20.00 часова, а потом ће на љетној позорници бити приказан документарни филм „Злочин без казне-страдање Срба у средњем Подрињу“.

Обиљежавање страдања посвећено је свим српским жртвама из овог краја, а организује се поводом 25 година страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљена 22 војника и цивила од којих нико није преживио иако је седморо живих заробљено.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Тог трагичног Петровдана 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*