Седницу Скупштине Србије обележила полемика о Трампу

0

Уместо расправе о пловидби и лукама на унутрашњим водама, посланици Скупштине Србије данас су ишли у корак са светом, па су се и они бавили новоизабраним председником САД Доналдом Трампом.

Може се рећи да они очекују промене према Србији, али не и велике заокрете, док су неки други тај избор тумачили кроз призму „љубави“ према Србији.

– Сигурно ће бити неке промене, али не значајне. Америчка политика има континуитет за сваки регион у свету тако и за Србију, ми смо мали да би се они заиста толико бавили нама – рекао је лидер Покрета ДЈБ Саша Радуловић.

Он је оценио да „овде имамо еуфорију да ће се десити не знам ни ја шта, а то није тако“.

Мирослав Алексић (СДС) такође не очекује ни велике ни револуционарне промене.

– То је уређено друштво, уређен систем, постоје различити нивои власти у Америци и неће моћи преко ноћи све да се сломи и промени. Вероватно ће доћи до одређене промене у спољној политици те државе. Србија треба да искористи ту прилику и да покуша да на неки начин у тој глобалној политици нађе своје место – рекао је Алексић новинарима у Скупштини.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић има другачије виђење и нада се да ће Трампова победа донети и промену односа САД и њихове спољне политике према Србији.

– Добро знамо да постоји једна друга Америка, која не мрзи Србију, која не мрзи Србе. Надам се да је та Америка победила на изборима. Ово је почетак таласа пада различитих политичких естаблишмента који воде разне државе – казао је Обрадовић.

Он је „изразио саучешће Влади Србије и Александру Вучићу због пораза Хилари Клинтон“, наводећи да је Влада Србије уложила огроман ангажман у лобирању да би била на победничкој страни и тотално је промашила.

Посланик СРС Немања Шаровић рекао је да остаје да се види каква ће бити Трампова политика, али да има наде да ће бити знатно боља него што је била досадашња, која сасвим сигурно не би била мењана да је којим случајем изабрана Хилари Клинтон.

– Надамо се да ће победа Доналда Трампа променити однос САД и Русије и мислим да ће бити теже европским државма. Трамп ће сигурно раздрмати тај естаблишмент – оценио је Шаровић.

Он је навео и да је за радикале несхватљиво да су неки навијали за Хилари Клинтон и ишли чак на неке скупове и подржавали на тај начин.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић рекао је да је питање председничких избора унутрашње питање једне земље у шта социјалисти немају намеру да се мешају, али је навео да очекује наставак унапређења билатералних односа две земље.

Поред Трампа, посланици у Скупштини данас су расправљали о амандманима на измене Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама.

На те измене закона, поднето је укупно 59 амандмана.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је у начелној расправи да ће се тим изменама дозволити улазак приватног капитала у техничко одржавање пловних токова.

Опозиција је оценила да је реч о „козметичким изменама“, а поставили су и питање због чега се из године у годину по неколико пута мења један исти закон.

Јучерашњу седницу Скупштине Србије и јуче је обележила полемика посланика покрета Доста је било (ДЈБ) и Српске напредне странке – који су поново шефа ДЈБ Сашу Радуловића називали криминалцем и лоповом, а у полемику се укључио и посланик Српске радикалне странке (СРС) Немања Шаровић негодујући због односа већине према опозицији.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*