Шеф NATO у Београду: Србија има право да набавља оружје из Русије

ГЕНЕРАЛ ЋЕЗАРЕ МАРИНЕЛИ: „ДРАГО МИ ЈЕ ШТО СЕ НАША САРАДЊА НЕ УСПОРАВА“

0

СРБИЈА има право да набавља оружје из Русије, изјавио је шеф NATO војне канцеларије за везу у Београду, генерал Ћезаре Маринели.

Он је истакао да Србија има сва права да изабере свој пут, укључујући и то од кога ће да набавља оружје.

„Драго ми је што могу да кажем да се наша сарадња не успорава. Српски и војници NATO-а имају више десетина заједничких вежби сваке године. Постоји размјена искуства и знања“, рекао је Маринели за портал European Western Balkans (Јуропијан вестерн Балканс)

Он је додао да то што је Србија једина земља западног Балкана која не жели да уђе у NATO, апсолутно није проблем у контексту безбедносних изазова у региону.

„Војна неутралност Србије је суверена одлука и ми је апсолутно поштујемо. NATO има одличне односе са великим бројем партнерских земаља, од којих многе немају жељу да приступе чланству“, навео је Маринели.

Он је рекао да је убеђен да је партнерство засновано на сарадњи и поверењу значајно за Србију, али и за NATO, те истакао да Алијанса подржава напоре Србије на путу ка ЕУ.

Маринели је подсетио да су NATO и Србија 2015. године потписали IPAP споразум, према којем војни савез помаже Србији да се ослободи опасне муниције и да заједно раде на обучавању мировних снага.

Он је напоменуо да је IPAP важно средство за бољу организацију сарадње, као и за подршку Србији у постизању реформских циљева.

СРНА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*