Шеф обавештајне управе Пентагона: Будући рат водиће се на орбитама око Земље

0

БУДУЋИ рат ће се практично неизбежно водити на орбитама око Земље, а Русија и Кина већ раде на оружјима за дејства у космичком простору – изјавио је шеф обавештајне управе Пентагона Роберт Ешли.

По његовим речима, главни војни конкуренти САД располагаће таквим оружјима у „блиској будућности“.

У Ешлијевом извештају се наглашава да Руси и Кинези раде на технологијама за пресретање сателита. И указује да војни врхови Русије и Кине „настављају да лансирају експерименталне сателите који изводе сложена орбитална дејства“.

Ешли је навео и да Русија и Кина против (америчких) космичких објеката могу користити и неке мирнодопске технологије. Апострофирао је притом „технологије за ремонт сателита и танковање (авионског и ракетног) горива“.

Прошле недеље је шеф Стратешке команде САД – генерал Џон Хејтен – такође изјавио да Русија и Кина могу угрожавати америчке сателите.

Доналд Трамп је прошле недеље наредио Пентагону да приступи формирање Војно-космичких снага САД.

Сами Американци противсателитско оружје покушавају да направе од краја 50-их година. Поуздано се зна да су произвели противсателитску ракету „Тор“ и да су радили на сателиту-ловцу Space Cruiser.

Кинеска академиja за космичке технологије – како је објавила новинска агенција Синхуа – ради на „паметној ракети“ која ће бити у стању да сама себе поправи (у случају квара) и да самостално бира курс током лета.

Та ракета ће наводно бити у стању да реагује на спољне факторе, да осењује ситуацију, бира мете и коригује утврђени план лета.

Ракета треба да добије „енергетски систем“ који ће бити у стању да обнавља свој потенцијал и да изнова искључује и укључује.

Та ракета – у случају квара који није фаталан – треба да може да доноси одлуке које подразумевају прелазак на специјалну орбиту и повратак у базу на земљи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*