Шеф полиције у Книну пензионисaн због усташšких песама!

0

Дугогодишњи начелник полицијске станице у Книну Миљенко Лелас пензионисан је због више неправилности, међу којима је нереаговање на усташке песме и поздраве ветерана хрватских снага из 90-тих у Книну 5. августа, и заташкавање прекршајне пријаве против певача усташких песама Марка Перковића Томпсона, пише „Јутарњи лист“.

После надзора у полицијској станици у Книну, МУП је кривично пријавио Леласа хрватском државном тужилаштву и он је ове недеље у пензију отишао на лични захтев.

Непосредни „окидач“” за такав расплет полицијске каријере Миљенка Леласа, како неслужбено сазнаје Јутарњи лист из полицијских извора из ПУ Шибенско-книнске, била је потпуна пасивност книнске полиције која је на годишњицу Олује 5. августа, мирно гледала ветеране 9. бојне ХОС-а „Рафаел Бобан“ како у црним одорама марширају Книном певајући „Јуру и Бобана, и поздрављајући омиљеним службеним поздравом некадашње усташке војске „за дом спремни“, као и њихове касније певање ода Анти Павелићу, Јури Францетићу и Рафаелу Бобану.

Управо је Лелас као начелник книнске полиције, тврде извори листа, био задужен за обезбеђивање реда и мира на главној книнској улици којом су уз усташке песме и поздрав марширали ветерани.

Иако се у случају споменуте чете радило о кршењу закона, дакле о инциденту о којем је по полицијским правилима начелник полицијске станице на чијем се терену догодио истог дана био дужан да извести претпостављене, Лелас је црни марш ветерана у том смислу потпуно игнорисао.

После објављивања снимака марширања хосоваца Книном, претпостављени у Шибенско-книнској полицијској управи, затражили су од надлежних у ПУ Книн писмено објашњење због чега су инцидент прећутали.

Лелас је навео да о маршу није известио своје шефове јер се није радило о инциденту, већ да је узвик „За дом спремни“” уобичајени ратни поздрав те јединице.

После тога је у Леласову полицијску управу Книн упућен унутрашњи надзор који је открио цели низ неправилности, између осталог и да прошлогодишња прекршајна пријава против Марка Перковића Томпсона због истицања усташких симбола и поздрава на прослави годишњице Олује у Чавоглавама 2015. никада из книнске полицијске управе није послата прекршајном суду.

Јутарњи наводи да је Министарству унутрашњих послова упутило питање како је могуће да је Лелас пензионисан, ако је интерним надзором откривен низ неправилности од којих неке имају карактер кривичног дела, и да у таквим случајевима полицајци добијају нечасни отказ, али, како се истиче, из МУП-а није стигло објашњење.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*