Шеф војног комитета NATO: Направимо и неки уступак Русији иако то може изгледати као попуштање јачем

0

ВАШИНГТОН и Брисел почињу да озбиљније узимају у обзир позицију Русије поводом Сирије. Једино још није сасвим јасно – да ли само привремено и тактички.

Доналд Трамп сад тврди да никада није објављивао никакве рокове за ракетне ударе по Сирији:

„Никад нисам рекао када би напад на Сирију могао да се догоди. Могло би бити врло брзо, или уопште не тако брзо! У сваком случају, САД су под мојом администрацијом урадиле велики посао у ослобађању региона од Исламске државе. Где је „Америко хвала?”, написао је Трамп на Твитеру.

Ово није без нечег крупног у позадини. А шта год да је – као кључну тачку има позицију Русије коју – додуше дефанзивно – подржава Кина.

Утолико не треба прецењивати то што је кандидат за шефа Стејт департмана Мајк Помпео пред саслушање у Сенату у коме треба да се потврди његово именовање на то место, рећи да је „сада готово” с вишегодишњом америчком меком политиком према Русији.

И што је оценио да Трампова администрација сматра Русију „опасношћу за нашу земљу”.

Симптом попуштања је и признање шефа Војног комитета NATO, чешкoг генерала Петра Павела, да нико не жели отворени војни сукоб са Русијом и да би Запад и NATO – у настојању да га избегну – требало да у одређеним фазама иду на уступке.

„Уколико би у теорији размишљали о сукобу са земљом као што је Русија, последице би биле вишеструко теже а много компликованије да се изађе из тог сукоба. Тако да, шта год можемо да урадимо да избегнемо сукоб, укључујући и то што може у неким фазама да изгледа као уступање јачем, учинимо то“, казао је Павел у интервјуу који у новом броју објављује чешки недељник „Рефлекс“.

По речима овог високог званичника NATO, Русија је земља која је врло агресивна у наметању своје спољне политике и њених циљева а са Западом је у новим облицима стратешког ривалитета, иако то није некадашњи хладни рат.

„То што то не називам хладним ратом, већ новим обликом ривалитета не искључује да са Русијом морамо да имамо неке односе. Нико не жели отворени оружани сукоб са Русијом“, казао је генерал.

Петар Павел нагласио је да због великог војног потенцијала Русије и ванредне способности када је у питању нуклеарно оружје – Запад не сме да диже баријеру између себе и Русије.

„Једини пут како да избегнемо сукоб и ескалацију тензија јесте да са Русијом разговарамо“, рекао је Петар Павел.

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*