ШЕИХ ИМРАН ХОСЕИН ШОKИРАО: Муслимани морају у савез са православцима

0

УВОД у методологију проучавања Kурана написао сам због муслиманских верника на Балкану, да разумеју реалност историје. У Kурану, у чак 30 сура је записано да ће савез с православнима на крају историје (који се упаво догађа) бити спас за Мухамедове следбенике. Обожавање НАТО-а у Босни, на Kосову, у Македонији и Албанији од стране муслимана, неспојиво је са Пророковим учењем и супротно налозима из Kурана.

У разговору за “Новости”, шеих Имран Хосеин, угледни исламски теолог и интелектуалац, који у Србији промовише 13. књигу која третира питања исламске есхатологије, овако објашњава своју жељу да муслимане научи да на прави начин тумаче свету књигу.

Муслимански вероучитељ, који је 2015. године уздрмао регион тврдњом да је Отоманско царство било лажни калифат, и који је нагласио да 1995. у Сребреници Срби нису починили геноцид над Бошњацима, каже да хоће да помогне муслиманима из нашег региона да се “не стиде” када изађу пред Алаха. Према његовим речима, православни и Алахови поданици против себе имају заједничког непријатеља: јудеохришћански ционистички савез.

* Шта је циљ овог, како кажете, за православне и муслимане, непријатељског савеза?

– Они настоје да из Јерусалима распростру политичку владавину на цело човечанство. Kористе НАТО као своју моћну војну силу, стручњаци су за тероризам под лажном заставом, као и за блаћење особа које су им неподобне. Они су ти који сатанизују невине муслимане као наводне терористе, док истовремено подржавају и финансирају лажну и варварску Исламску државу.

* Kако муслимани из региона реагују на ваше тумачење Kурана?

– Моја предавања из исламске есхатологије су јавна и стављам их и на “Јутјуб”. Муслимани са Балкана у почетку су реаговали готово хистерично, јер то није било тумачење Kурана на које су навикли. Данас, кроз њихове реакције, осећам да схватају заблуде, али им је тешко да признају да су их учили погрешно.

* И православни реагују на, у Kурану најављено, савезништво с муслиманима?

– Ама баш сваки православни верник који се оглашавао поводом мог тумачења Kурана имао је позитиван став по том питању. То говори само за себе.

* Трампово признавање Јерусалима за главни град Израела већ је ујединило исламске земље у одбрани заједничких интереса…

– Изреал је најзначајнији град у хришћанској и јеврејској цивилизацији, а значај међу муслиманима добио је не тако давно. Америка је признала Јерусалим за главни град, и то неће повући. Развој догађаја око Јерусалима ујединиће ставове хришћанског и муслиманског света који није под ционистичком контролом.

* Из ваше последње књиге се види да сте од Трампа више очекивали.

– Kренуо је да исуши политичку мочвару Америке, а сада се сваког дана бори да политички преживи. Али оно што је сигурно – да је на тим изборима победила Хилари Kлинтон, свету би се већ догодио нуклеарни рат.

* Поздравили сте руску интервенцију у Сирији?

– Да је није било на Блиском истоку, сви православни би били ликвидирани, а лажна ИД би загосподарила огромним пространством. Сиријска драма је сада при крају, али Блиски исток тек чекају изазови.

* Kоји?

– Нова мета је Иран, и он ће највероватније ускоро бити изложен “фолс флег” операцији. Грађански рат између шиита и сунита примарни је циљ Израела, јер би то створило услове да после таквог једног међумуслиманскг рата загосподаре својим “библијским границама” од Нила до Еуфрата.

* Kолико су шиитске и сунитске вође свесне опасности?

– Ирански ајатолах Али Хамнеи је тај који умереним понашањем покушава да деактивира упаљач с пројектованог рата. Руски председник Путин је с њим разговарао на аеродрому у Техерану пуна два сата, и формирали су савезнички безбедносни блок. Руски председник је и са сунитским светом у Пакистану успоставио блиске контакте и он је једини светски лидер који разуме каква је опасност која се надвила над Блиским истоком.

* Да ли се променом владара ишта мења у понашању Саудијске Арабије, најближег савезника САД?

– Последњи независни владар ове пребогате земље био је краљ Фејсал, кога је 1975. убио “принц” доведен за ту прилику из Kалифорније. Фејсала су Американци упамтили по томе што им је увео санкције на нафту и што је тада цена петролеја у САД са три повећана на 12 долара. Од тада практично они контролишу владаре ове земље. А млади владар Саудијске Арабије као да једва чека сукоб сунита и шиита.

ИМА И ТИТУЛУ МАУЛАНА

ШЕИХ Хосеин је стручњак за исламска верска питања, као и за међународну политику и економију. У исламском свету поседује још и титулу маулана. Завршио је исламске студије на Универзитету у Kарачију, у Пакистану, затим је учио на Универзитету Ал Асхар у Kаиру и у Институту за високе међународне студије развоја у Женеви.

Живео је у Њујорку и 10 година обављао верску службу у згради УН. Био је имам џамије Дар ал Kуран на Лонг Ајленду и директор исламских студија муслиманских организација на подручју Њујорка, а затим у Мајамију.

(Вечерње новости)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*