Сељанчици у част: По шести пут манифестација „Српска соло песма“!

Тенор Славко Николић, директор такмичења у Младеновцу, чији је циљ неговање српске уметничке соло песме и очување наше културне баштине

0

У МЛАДЕНОВЦУ, граду српског песника Милорада Петровића Сељанчице, 19. и 20. новембра ће се одржати шесто такмичење “Српска соло песма”, у организацији оперског певача Славка Николића. Циљ овог такмичења, које ће у Основној школи “Стеван Христић” окупити ученике и студенте музичких школа и факултета, јесте неговање српске уметничке соло песме и очување наше културне баштине.

– На такмичењу учествују ученици из 30 музичких школа и студенти са академија у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду – открива Николић за “Новости”. – Важно је напоменути и то да се овај догађај одржава баш у родном граду чувеног српског песника Милорада Петровића Сељанчице, који је оставио око 300 песама, објављених у две збирке у издању “Матице српске”. Само неке од његових композиција су “Играле се делије”, “Јесен стиже дуњо моја”, “Иванова корита”… И дан-данас неки композитори користе Петровићеве стихове.

Велику помоћ у организацији “Српске соло песме” Николић има од директорке школе “Стеван Христић”, Наде Торбице Ђокић, али, нажалост, подршка града је и овога пута изостала.

– Такмичење које има простора за увођење нових категорија, као што су етно и народна песма, може постати бренд града Младеновца – тврди Славко. – Веома је важно представљати праве вредности, у временима када су оне скрајнуте из јавности.

Сви заинтересовани грађани и заљубљеници у традиционалну српску музику, за викенд могу бесплатно да уживају у интерпретацијама ђака и студената, који ће изводити нумере српских композитора, у зависности од нивоа музичког образовања – од једноставнијих композиција до оперских арија.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*