Село где улице носе само једно име – Стаљин

0

Стаљин је прво име на које становници Славјанке помисле када је реч о споредним улицама. Заправо, свих 25 споредних улица у сибирском селу добило је име по злогласном совјетском диктатору.

Иницијатива је замисао сеоског поглавара Вјачеслава Зујева, тврди локално становништво, додајући како он инсистира да се свака стаза зове „не само Стаљин, већ Генералисимо Стаљин“, пише Радио Слободна Европа (РСЕ).

Неколико становника који су говорили за РСЕ кажу да немају проблема с тим што њихове улице носе име Јосифа Стаљина, чија се владавина обично изједначава са терором и политичком репресијом.

За време Стаљинове „Велике чистке“ стотине хиљада људи убијено је по кратком поступку, док су милиони других послати у гулаге – логоре познате по веома тешким условима и бруталним третманима затвореника.

Главна притужба становника Славјанке око назива улица је та да службеници у регистрима често погрешно напишу реч ‘Генералиссимо’ када уписују њихове адресе.

„У мом пасошу су два пута направили словну грешку“, рекао је један становник.

Славјанка – такозвано задружно викенд насеље на периферији Новосибирска – датира тек од 2008. године. Многе куће у селу су још увек делимично изграђене и ненасељене.

Сеоски поглавар Зујев није био доступан за коментар зашто би у селу, које нема очигледну везу са Стаљином, све споредне улице биле назване по њему.

Представници Комунистичке партије у Новосибирску кажу да не знају да постоји Славјанка, а камоли имена њених споредних улица.

Странка се, међутим, недавно сложила да се у центру Новосибирска постави Стаљинова биста. Споменик ће бити откривен 9. маја.

(Радио Слободна Европа)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*