Сенат САД одобрио приступање Црне Горе у НАТО

0

У Сенату је двотрећинском већином ратификован Протокол о пријему Црне Горе у НАТО, а документ треба само још да потпише председник Доналд Трамп да би постао валидан

У америчком Сенату ратификован је Протокол о пријему Црне Горе у НАТО.

Деведесет седам сенатора је гласовало за, а два против. За ратификацију Протокола била је потребна двотрећинска већина.

Сада је потребно само да документ потпише амерички председник Доналд Трамп и он постаје закон.

Током расправе, генерал Kертис Скапароти, заповедник НАТО-а, на сведочењу у Сенату одговарао је на питања о пријему Црне Горе у НАТО.

Сенатор Џон Мекејн: “У Црној Гори су Руси покушали извести државни удар, а Црна Гора је добила потпору у 26 од 28 земаља чланица НАТО-а. То је мала земља, али од великог стратешког значаја. Kолико је важно да Црна Гора, посебно што је испунила тешке услове за пријем, постане чланица НАТО савеза?“

Генерал Скапароти је одговорио: “Апсолутно је критично да постану део НАТО-а. Имају жељу да буду чланица, испунили су услове, а НАТО-у је стало да такве земље постану део организације. Уколико то изгубимо, то ће бити сметња, препрека за друге земље и народе, особито у Источној Еуропи, који то желе учинити и који гледају ка западу, у жељи да постану део НАТО-а.”

Републикански сенатор Ренд Пол је казао: „Питање је да ли је додавање земље с мање од две хиљаде војника у НАТО наш национални интерес? Удаљена мала држава с две хиљаде војника која ће нам помоћи да сигурније спавамо? Одговор је – не! Савез с Црном Гором неће допринети нашем националном интересу. Наш позив за Црну Гору да уђе у НАТО ће бити једносмерна улица у којој ће се Сједињене Државе обавезати да ће бранити још једну земљу, а све ће платити наши порески обвезници.“

Демократски сенатор Kрис Марфи из Kонектиката је рекао: “Уверен сам да ће НАТО бити снажнији ако се Црна Гора придружи. То је мала земља с врло малом војском, али заузима невероватно важан положај на светској карти. То је једини део Јадранске обале на којем се прекида континуитет мапе НАТО-а. Сада ће наш Савез бити оснажен у тој регији. Црна Гора је спремна, постигли су значајан напредак у провођењу реформи, особито на подручју владавине закона и сигурности.”

Мала балканска држава растрзана је између Запада и утицаја Русије на Балкану, а исход би могао да одреди пут којим се регион креће – ка НАТО и Европској унији или назад у руску сферу утицаја, наводи агенција Асошиејтед прес.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон упутио је прошле недеље писмо челницима Сената у којем је поручио да је чланство Црне Горе у НАТО-у у интересу САД.

Тилерсон је поручио Сенату да би ова тема требало да прође ратификацију пре самита НАТО 25. маја у Бриселу, додавши да су САД једна од последњих чланица Алијансе која Подгорици није дала „одобрење парламента“.

Он је у писму лидеру републиканске већине у Сенату Мичу Меконелу написао да би учешће Црне Горе као пуне чланице на самиту у мају а не као посматрача, послало снажан сигнал да ниједна тзв. трећа страна нема моћ вета на одлуке Алијансе.

 

 

Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*