Сенатори Трампу: Сорош прави хаос у Македонији!

0

Републиканци су до скоро на Сороша гледали као на смртног непријатеља искључиво на унутрашњем плану, док су се на спољнополитичкој равни њихове тенденције углавном подударале

Представници Републиканске странке (ГОП) у америчком конгресу удружили су се са политичарима из источне Европе које подржава Русија, како би сарађивали на циљу заустављање заједничког непријатеља – милијардера и финансијера Џорџа Сороша.

Предвођени републиканцем Kрисом Смитом и сенатором Мајком Лијем, конзарвативни законодавци потписали су читав низ писама у којима оптужују Сориша за употребу наводно филантропских новчаних средстава за пројектовање својик либералних агенди на европску политику.

У писму државном секретару Рексу Тилерсону, Смит и Ли наводе како Сорошева Фондација за отворено друштво покушава да „погура прогресивну агенду и ојача политичку левицу“, као и де због таквих активности у свет се шаље слика да „САД подстичу политичку нестабилност, нарушавају суверенитет и цивилно друштво у страним земљама“.

Исту ту оптужбу поставила је и промовисала Москва.

Сорош, који је амерички Јеврејин мађарског порекла, већ годинама је на „црној листи“ Kремља, која његове активности перципира као део опште завере за успостављање прозападних влада у бишем совјетском простору и самој Русији.

Републиканци су до скоро на Сороша гледали као на смртног непријатеља готово искључиво на нивоу унутрашњих питања, док су се на спољнополитичком плану њихове тенденције углавном подударале, нарочито по питању „демократизације и искорењивања корупције у земљама „Источног блока“.

Међутим, од уласка Доналда Трампа у Белу кућу, ствари су се промениле, што се могло очекивати с обзиром да су националистичке и делом изолационистичке идеје доминирале његовом предизборном кампањом. То је охрабрило националистички настројене политичаре у источној Европи да потраже савезнике у свом походу на Сороша, а у ГОП су нашли неочекивано велики број.

Фокус писама Лија и Смита јесу Сорошева средства уложена у Македонију, која пролази кроз дубоку политичку кризу. Републиканци у писму наводе како „организације које подржава Сорош гурају реформе са циљем да премијер и влада коју би чинили представници политичког левог центра, остваре потпуну контролу над правосудним органима“.

Писмо је написано, наводи амерички Политицо, након што је десничарска македонска партија ВМРО-ДПМНЕ(Унутрашња македонска револуционарна организација – Демократска партија за македонско национално јединство) Николе Груевског лобирала код Републиканаца.

Председник Фондације за отворено друштво Kрис Стоун сматра да аутократски режими виде Трампа као „бланко чек“ за опирање реформама.

За сада, лобирање против Сороша у САД није изродило озбиљнијим плодом, али чињеница да се у њега укључују и истакнутија имена као што је Тед Kруз, изазвали су забринутост у одређеним политичким круговима који страхују да би и ово могл бити резултат утицаја Русије и пропагандних активности Kремља.

Македонски политичари и група „Стоп операцији Сорош“, поричу било какво руско мешање у њихове напоре, али признају да се „Москва заинтересовала“.

 

 

Њузвик, Политико

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*