Šešelj dobio diplomatski pasoš, prvo hoće da ide u Zagreb kod Kolinde!

0

Tačno je da sam dobio diplomatski pasoš. Dobio sam ga na osnovu toga što sam glavni lider opozicije, šef najveće opozicione poslaničke grupe u Skupštini Srbije – rekao je Šešelj Tanjugu.

Plan mu je da prvo poseti Zagreb i da se, kako kaže, malo umeša u tamošnju predizbornu kampanju.

Odgovarajući na pitanje kakve reakcije očekuje, kaže: „Videćemo. Verovatno ima ljudi kojima se ne sviđa moj dolazak u Zagreb, ali mislim da će me ogromna većina srdačno dočekati“, rekao je Šešelj.

Na pitanje da li mu je poverena misija u inostranstvu, s obzirom na to da po Uredbi o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša, poslanik tako može da dobije diplomatski pasoš, Šešelj je rekao da ima misiju, ali da se one ne poveravaju javnosti:

„Ja sam čuveni misionar“, našalio se.

Šešelj je sliku svog novog pasoša okačio na svom tviter nalogu.

Inače, pravo na diplomatski pasoš, na osnovu Uredbe o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša, imaju predsednici Republike, Narodne skupštine i Vlade, potpredsednici Vlade, ministri, predsednici Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Diplomatska putna isprava izdaje se i zaposlenima u Ministarstvu spoljnih poslova, u skladu sa propisom resornog ministra.

Radi obavljanja poverene misije u inostranstvu, na obrazloženi predlog, diplomatski pasoš se izdaje poslaniku u Skupštini Srbije, tužiocu za ratne zločine Srbije, predsednicima skupština i izvršnih veća autonomnih pokrajina, rukovodiocu civilne i vojne službe bezbednosti.

Diplomatski pasoš izdaje se ambasadorima dobre volje Srbije i ambasadorima dobre volje u međunarodnim humanitarnim, sportskim, kulturnim ili drugim organizacijama.

Službeni pasoš izdaje se predsedniku Privredne komore Srbije, Republičkom javnom tužiocu, direktoru Kancelarije Vlade za evropske integracije.

Ta putna isprava izdaje se državnim službenicima, državnim službenicima na položajima i rukovodećim radnicima sa posebnim ovlašćenjima u državnim organima kada putuju u inostranstvo službenim poslom koji zahteva posedovanje službenog pasoša.

Nosioci diplomatskih i službenih pasoša dužni su da po prestanku funkcije odnosno radnog odnosa koji je bio osnov za izdavanje ove vrste pasoša, vrate pasoše Ministarstvu spoljnih poslova.

Diplomatski i službeni pasoš izdaju se sa rokom važenja od pet godina.

U Ministarstvu spoljnih poslova još uvek nisu potvrdili da je Šešelj dobio diplomatski pasoš.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*