Шешељ: „Ко ми каже да сам ратни злочинац, разбићу њушку“

0

Лидер СРС Војислав Шешељ појавио се данас први пут у Скупштини након што је у Хагу осуђен на 10 година затвора због злочина у Хртковцима. Он је у парламенту запретио да ће оном ко се усуди му каже да је ратни злочинац „одмах да разбије њушку“.

Шешељ је након изрицања осуђујуће пресуде прво изјавио да ће кренути у понављање својих ратних злочина, као и да ће прво кренути од Томислава Жигманова, председника Демократског савеза Хрвата у Војводини, и Ненада Чанка, лидера ЛСВ. Данас је отишао корак даље и то на конференцији за новинаре.

Kако је рекао, одлучио је да одржи конференцију да би „видео да ли ће га данас неко јавно назвати ратним злочинцем“.

– Дошао сам да видим да ли ће ми неко рећи да сам ратни злочинац, да му одмах њушку разбијем. Ево нису се ни појавили ти кандидати, а камоли да се неко усудио да то уради. Нико, јер одмах њушка пукне ко од шале – казао је Шешељ и додао да је „тренирао током викенда“.

Мада председник СРС прети откако је осуђен у Хагу за прогон Хрвата у Хртковцима, ниједан надлежни државни орган још није реаговао. Ништа не предузима ни Административни одбор у Скупштини Србији, који би требало да примени Закон о избору народних посланика и смени Шешеља са посланичке функције.

У том закону, у члану 88, пише да посланику престаје мандат пре истека времена на које је изабран ако је „правоснажном судском одлуком осуђен на казну затвора безусловно у трајању од најмање шест месеци“.

Седницу о доношењу одлуке о престанку мандата лидеру радикала требало би да закаже Александар Мартиновић, председник Административног одбора и Шешељев дојучерашњи блиски сарадник, али он то још није учинио.

Чанак затражио хитну седницу због Шешеља

Заказивање хитне седнице до сада је затражио само Ненад Чанак, који тражи да Административни одбор предложи републичком парламенту да констатује престанак мандата председнику СРС.

„Лоше је по углед парламента да у посланичкој клупи седи човек осуђен за ратне злочине, односно прогон и подстицање на прогон Хрвата у Хртковцима 1992. године“, наведено је у саопштењу ЛСВ, уз напомену да то предвиђа и Закон.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*