Шешељ на пресуду у Хагу: Осудили ме људи који ме у животу нису видели!

0

Војислав Шешељ прокоментарисао је одлуку Жалбеног већа Међународног резидуалног Механизма за кривичне трибунале да га осуди на 10 година затвора за прогон Хрвата у Војводини.

„Морали су да се оправдају и ишчупају. Изјаловише се моје наде да се вратим у Хаг. Са правног аспекта, пресуда је скандалозна“, рекао је лидер СРС.

„Никаквог распрострањеног и систематског напада на Хрвате у Хртковцима није било. А моје подстицање могло је да се деси само у оквиру тог систематског и распрострањеног напада. Залагао сам се за размену становништва, за протеривање Хрвата у оном броју у којем су Срби протерани из Хрватске, да мењају станове, да мењају куће, али која је последица? Последица је та да ниједан Хрват није истеран, а сви који су отишли претходно су заменили куће, и по неколико пута су путовали у Хрватску“, рекао је Шешељ.

„Мене је практично осудило пет судија које ме никада у животу уживо нису виделе. То је скандал своје врсте, јер постоји принцип непосредности суђења. Не може ме осудити неко ко ме никад није видео. Вероватно ћу се жалити. Шансе са жалбу нису велике, али ја хоћу то даље да терам! Да терам мак на конац, да би им што више проблема направио. Да бих што више жигосао њихово противправно понашање“, каже Шешељ за Спутњик.

„Добио шта је заслужио“, „Ово је срамота“, „Мала је то казна за њега“; Медији широм региона о пресуди Шешељу!

Лидер СРС истиче да је очигледно да је Жалбено веће одлучило да донекле покрије време које је провео у Схевенингенском затвору.

„То им је био једини циљ. Пресуда апсолутно ни на једном правном принципу није заснована. Она је срамотна, као што је срамотан и Трибунал у целини. Уосталом, они мени нису могли изрећи осуђујућу пресуду, само су могли да укину првостепену и да врате на поновни поступак. Да је изречена осуђујућа пресуда они су могли да је смање или повећају. Пошто је била ослобађајаћу, нису могли да је преиначе у осуђујућу. Ја ћу да се жалим на ову пресуду и нећу одустати од жалбе, ни за шта“, поручио је Шешељ.

Жалбено веће Међународног резидуалног Механизма за кривичне трибунале делимично је укинуло ослобађајућу пресуду Војиславу Шешељу и изрекло му казну затвора од десет година, коју је он већ одлежао.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*