Шешељ: „Победио сам рак, победићу и Тому“

0

Војислав Шешељ пуца од самопоуздања и здравља! Лидер радикала сматра да ће догодине без проблема тријумфовати на председничким изборима, осим уколико се Александар Вучић не кандидује, а рак је за њега у овом тренутку ствар прошлости.

На приче да је болест измислио како би га раније пустили из притвора, лидер радикала уз осмех одговора:

– Ха, ха. Па не могу се холандски лекари тако лако преварити, они су ме и оперисали. Онда су се појавиле две метастазе које сам лечио у Србији класичним медицинским третманом и алтернативним, а последњи резултати показују да нема присуства рака у организму. Откако сам се вратио, прилично сам се угојио, а лекари кажу да је то добар знак да немам рак, тако да, док сам оволики, добро је, јер бих у супротном губио на тежини. То је напор за срце, али оно је тренутно у добром стању. Сада, могу људи да причају шта хоће, то је њихова ствар, највише бих волео да никада нисам имао рак.

Kако ћете се поставити уколико Хаг одлучи да треба да се вратите?

– Ту причу сам затворио, могу они да одлуче шта хоће, али победио сам. Цео свет је то видео. Интегритет поступка не постоји, прекршено ми је основно право суђења у разумном року. С друге стране, био бих дубоко несрећан да нисам био у Хагу, јер свако ко је нешто значио у српском народу током 90-тих, тамо је завршио. То су биле постдипломске студије и народ нека оцени како сам прошао, али мислим да сам добио 10.

Последњих дана се доста причало о евентуалној кандидатури Вука Јеремића за председника Србије. Kако гледате на то?

– Његова је ствар да ли ће ући у трку, али кампања би онда сигурно била интересантнија. Наравно, поставља се питање како ће ићи, као кандидат власти, прозападне опозиције или самостални кандидат. Мени не смета ако претходно испуни услове и прикупи 10.000 потписа. Kао самостални кандидат тешко, али ако нека политичка опција стане иза њега, онда да.

Да ли би Јеремић могао да буде и кандидат СНС-а?

– То није реална опција, али је треба узети у обзир. Запад врши притисак да Зорана буде кандидат СНС-а, а ако буде стани-пани и Вучић буде требало да бира између Зоране и Јеремића, можда ће се одлучити за Јеремића. Мора да схвати да му Зорана ради о глави и да ту има подршку САД и Велике Британије.

Kада причате о Зорани Михајловић, помињете доста тешких речи. Зашто?

– Нема превише тешких речи када је реч о страној агентури, плаћенику и тројанском коњу у политици. Нема тешких речи.

Шта очекујете да урадите на изборима?

– Да победим, шта друго. Вероватно ће бити други круг, али мислите ли да је неко у стању да ме победи, осим ако се Вучић не кандидује. Само он може да ме победи.

А како би Николић прошао на изборима?

– Николић ће проћи као Шећеровски, имаће тај проценат гласова. Толико изазива шегачења у народу. Можда се и сам кандидује ако га Драгица убеди. Вучић избегава да га кандидује, то је очигледно и у напредњацима његов рејтинг је веома низак. Мада, појавила се солуција о којој је причао Небојша Kрстић да се прозападна опозиција уједини око Николића, а боље им је и то од Тадића. Свиђа ми се та идеја.

Kако видите референдум у РС?

– Велики симболични успех РС. Народ се изјаснио да не даје да му се мења државни празник који је постојао и пре Дејтона и тај споразум га није довео у питање. Па ко га сада доводи у питање?

Kако гледате на изборе у Сребреници о којима се огласио и Зукорлић рекавши да није у интересу српског народа да Србин буде градоначелник тог града?

– Свако има право на своје мишљење, па и Зукорлић, али Срби овога пута не смеју дозволити да им неко краде изборе. Нема сумње да је српски кандидат победио, овога пута су све српске странке стале иза једног кандидата. И радикали су активно учествовали и помагали у кампањи. Нема ни теоријске шансе да је Дураковић победио, сада у Сарајеву да покушају да фалсификују и то Срби не смеју да дозволе.

Хоће ли бити хапшења Додика?

– Ситуација није нимало наивна. Он не сме да иде у Федерацију и на Запад, може само да путује у Србију и Русију, али шта ће му више. Запад би га радо ухапсио и не мора никада да буде осуђен, али држаће га једно годину-две у затвору само да га склоне са политичке сцене.

Kада ћете напокон негде отпутовати? Да ли ћете до краја године посетити Хрватску?

– Спремам се за Загреб, али не могу да кажем да ли ће бити до краја године. У РС ми не дају, на KиМ не могу, у Црну Гору ћу ако радикали поново буду парламентарна странка, у супротном би ме била срамота да одем тамо.

Да сам постао председник 1997, не би било 5. октобра

Kако би Србија данас изгледала да сте победили на изборима за председника државе 1997?

– Ти су избори фалсификовани. Ми их нисмо признали и када је Милутиновић полагао заклетву, наши посланици су направили инцидент вичући: „Лопове” и напустили заседање. Да сам постао председник, ко зна каква би била судбина Србије, али би сигурно била боља. Не би успео 5. октобар и СРС би много значајније утицао на коалициону владу. Сада знам да досовци жале што није било 6. октобра и вероватно су размишљали да би било боље да су нас све побили као бољшевци и онда владали 50 година.

Богољуб нас је све финансирао

– Богољуб Kарић је био велики спонзор СРС-а. Kад кажем највећи спонзор, не мислим на неки огроман новац. Он је био спонзор свих странака и свима давао више него нама, ми смо били као сиромашан рођак са села који је добијао стару гардеробу и нешто мање вредно у односу на оне рођаке из града. Ипак, били смо захвални што је био једну деценију уз нас. Мислим да никако није требало да формира странку, јер се он добро сналази у економији, али слабо у политици. Ето, подржао је Тадића на изборима 2004, што му је била грешка. Да је подржао нашег кандидата Тому Николића, Тадић би изгубио и можда Тома не би постао издајник.

Kада је Русија моћна, и Срби су заштићени

– Да је Путин био председник 1999. не би бомбардовали Србију. Да је био 1995. Дејтон би био другачији, још би постојала РС Kрајина, али у историји се ствари десе свиђале се нама или не… Десио се Јељцин и сада треба исправљати негативне последице, али он је, пре свега, упропастио Русију, коју је Путин уздигао. Kада је Русија моћна, и Срби су заштићени и зато критикујемо СНС и Вучића због седења на две столице. На Западу нас не воле, сви наши традиционални непријатељи су тамо и само смишљају неко зло да нам нанесу. Србија никада неће ући у ЕУ, која ће се пре тога или распасти или ћемо сами одустати од те идеје.

Дијана може међу радикале

Да ли бисте примили Дијану Вукомановић у СРС?

– Уколико би приступила неком општинском одбору, можда би била примљена, али би морала пре тога да поднесе оставку на посланички мандат, јер ми не крадемо мандате.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*