Шеснаести „Протест против диктатуре“ у градовима Србије. Масовније него протеклих дана

На платоу испред Скупштине Србије у 18 сати почео још један "Протест против диктатуре", за кога су организатори најавили да ће бити најмасовнији у протеклих шеснаест дана.

0

19.59 – Протест против диктатуре скандирао је испред редакције Информера „Врати коњу главу, Драгане“. Улазећи по први пут у протеклих 16 дана у Кнез Михаилову улицу, демонстранти су узвикивали „Излазите напоље“.

19.40 – Изнад демонстраната лети хеликоптер. У маси је присутан значајнији број полицајаца у цивилу који носе мотороле. Колона са приближава Теразијама, односно редакцији Информера, где је по обичају врло бучна у негодовању. Шетњу прати велики број новинарских екипа, више него иначе.

19.35 – Протест против диктатуре значајно је нарастао током досадашње шетње. Трентно у колони има више хиљада учесника. Они су се зауставили испред зграде Београђанке, код редакције Студиа Б. Са разгласа је поново пуштено саопштење ЈУЛ из деведесетих година, у којем се тврди да су тадашњи демонстранти називани болесницима, наркоманима…

19.22 – „Врати баби пензију“ и „Синиша, лопове“, ори се улицом Краља Милана. Колона иде преко Теразија до улице Кнез Михаилове, што ће бити први пут да се Протест против диктатуре креће том улицом.

19.15 – Неколико хиљада протестаната стиже на Славију узвикујући „Небојша, докторе“. Маса је бучнија и енергичнија него иначе. Око колоне, град је празан. Протест против диктатуре тренутно скандира „Врати нам Београд, Синиша!

19.05 – Демонстранти скрећу у Београдску улицу, куда ће наставити до Славије. Како је Данас већ известио јутрос, траса је измењена у покушају да се Протест против диктатуре не сусретне са навијачким групама. Колону прати песма Идола „Ретко те виђам са девојкама…“

18.50 – Шетња демонстраната је управо почела. Иако значајно више учесника него током празничиних дана, ипак тај број није већи него на почетку шетњи пре празника. На челу колоне су бубњари, а протестанти узвикују „Вучићу, лопове“.

18.40 – Саобраћајац код трга Николе Пашића није хтео да пусти једног старијег господина са фотоапаратом да се придружи Протесту против диктатуре. Телом се поставио испред њега, не дозвољавајући му да прође и захтевајући личну карту. Када им је пришла репортерка Данаса, саобраћајац је устукнуо и пустио човека да прође, који је неко време провео и даље стојећи у месту. Шетња новом рутом само што није почела.

18.30 – На Протесту против диктатуре, 16. по реду, скупљају се учесници на платоу испред Скупштине Србије. Колона се већ формира иза транспарента „Против система“. Приметан је знатно већи број демонстраната него претходних, празничних дана. Како су логистичари протеста најављивали, очекује се да ово буду најмасовније демонстрације од 3. априла, када су почела окупљања Протеста против диктатуре. На челу колоне налази се озвучење са којег се чује музика.

Зрењанин – Ајмо, ајде сви на протест

На Ђиђићевом тргу вечерас нови збор протестаната, пиштаљке и смех окупљених. Иако је хладно и ветровито време, група наупорнијих поново је на окупу. Око педесет Зренајнинаца вечерас је изашло на улицу и дало подршку студентским захтевима на „протесту против диктатуре“. Вечерас је пириметно већи број младих, дошли су средњошколци, неки са ранчевима директно из школе а неки од куће или у пратњи родитеља.

-Ја сам овде од почетка протеста и долазима са мамом. Данас је са нама и моја млађа сестра. Долазим јер се залажем за права сваког човека. Видели сте, избори нису протекли у демократској атсмофери, медији нису слободни ни објективни, не извештавају о реалном стању у земљи. Покушавамо да привучемо више учесника, другаре из разреда – каже средњошколка Нина.

Милка, учесница протеста, прочитала је учесницима зрењанинског протеста списак студентских захтева, које су окупљени поздравили аплаузом.

-Ми смо за протест против диктатуре. Прилично сам редован на овим скуповима и подржавам младе. Волео бих да је са мном овде и моја супруга – каже Зоран Гербеш.

Музичар Саша Јанковић долази редовно на протесте, сматра да је то грађанска дужност у овом „времену суноврата“.

-Потребно је да се деси нека промена, за све нас. Последњих пет, шест година баш није добро и не живи се добро. Стварно катастрофа. Шта год да се деси, боље је од овога сада. Све промене подржавам, протесте у Београду и Новом Саду – каже Јанковић.

Према речима присутних, наредно окупљање биће за викенд јер се Зрењанин делимично уморио од протеста. Идеја је да се протести одржавају викендом код Моста на сувом у 18 часова. Са друге стране, група окупљена око удружења у оснивању „Нова солидарност“ најавила је окупљање исто у суботу, али на Ђинђићевом тргу у подне.

Ниш: Дељене докторске дипломе свим заинтересованим грађанима

Више стотина нишких студената и грађана окупило се вечерас у Нишу на 13. „Протесту против диктатуре“, испровоцираном „нерегуларностима“ на председничким изборима на којима је кандидат власти Александар Вучић инстИтуционално, финансијски и медијски изразито фаворизован.

Према најавама иницијатора протеста, планиран је „перформанс свечане доделе докторских диплома свим заинтересованим грађанима“, испред Градске куће, у којој су кабинети градоначелника и чланова Градског већа, али он није изведен до закључења овог издања. Најављени су и „говори о разлозима за излазак на улицу и питањима легалитета и легитимитета ове власти“. „Ово није само студентски протест и сви који би да се боре против медијског мрака и слепе послушности политичкој елити су добродошли да нам се придруже“, наведено је у позиву достављеном медијима у току преподнева.

Демонстранти су се, као и обично, окупили на централном тргу Краља Милана Обреновића, а потом кренули у шетњу ширим центром града, носећи на челу колоне ударни транспарент „Ово је земља за нас“. Скандирали су уобичајене пароле против Вучића, лоше ситуације у земљи, корупције, медијске цензуре. Застали су испред киоска „Банка доброчинства“, у главној, Обреновићевој улици, у којем хуманитарка Марина Адамовић, и сама у инвалидским колицима, прикупља новац за лечење тешко болесне деце, како би донирали новац за дечака Андрију Станишића којем је најхитније потребно 718.000 динара за операцију кичме.

Иницијатори су најавили да ће ове седмице, у оквиру протеста, бити организована и јавна дебата, на којој би позвани грађани, синдикати и удружења изнели предлоге за коначну „листу локалних захтева“, која је иначе прочитана на 11. протесном окупљању. На почетној листи коју су студенти саставили доминирају антикорупцијски захтеви, затим они за унапређење економије и права радника, као и комунални-измештање пруге из центра града и изградња азила за животиње.

Студенти и грађани Ниша су предходно „акламацијом“ прихватили основне и проширене захтеве, које су предходно дефинисали студенти у Београду и Новом Саду. Они траже комплетну смену политичке елите на челу са Вучићем, фер и слободне изборе, слободу медија, департизацију, децентрализацију, промену приоритета социјалне и економске политике, побољшање статуса и заштиту права и радника, заштиту животног стандарда становништва, као и потпуно буџетско финансирање школства и здравства које мора бити свима доступно. Захтевају, такође, разрешење председнице Скупштине Маје Гојковић, смену чланова РИК-а, РЕМ-а и руководства РТС-а, као и ревизију бирачког списка.

Протести у Нишу почели су 3.априла, али је током ускршњих празника направљена тродневна пауза. У њима осим студената,који су на челу колоне, учествују и други грађани, међу којима и известан број универзитетских професора, чланова Удруженог покрета слободних станара, ратних војних резервиста и радника пропалих друштвених предузећа којима држава дугује зараде . Протести немају формалног организатора, а студенти понављају да иза њих не стоји ниједна политичка странка или председнички кандидат.

Данашњи протест промениће руту шетње демонстраната због 154. фудбалског дербија. На Фејсбук страници Протеста против диктатуре пише да „у светлу договора на Фацебоок групама и узевши у обзир друга дешавања у Београду током дана, пратећи добошаре и главни транспарент, кретаћемо се рутом Скупштина – Правни факултет – Београдска – Славија – Теразије – Кнез Михаилова – Париска – Студентски трг – Трг Републике – Скупштина“.

Подсетимо, током данашњег дана председник Самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић изјавио је да је један део захтева са протеста у Београду политички а други социјални, али је изразио чуђење што, тим пре, нико од студената и осталих који учествују у протесту није изашао на улице када се доносио Закон о раду. На ово су реаговали саопштењем иницијатори „Протеста птотив диктатуре“ позивајући Орбовића да не покушава да присвоји протесте који су 2014. године организовани против усвајања Закона о раду.

Покрет „Против диктатуре“ обавештава Орбовића да су бројни студенти тада били директно укључени у борбу против Закона о раду и да су били у првим редовима на тадашњем великом протесту.

Снежана ЧОНГРАДИН, ДАНАС


Нови Сад: Учесницима протеста дељене и налепнице на којима пише „Информер лаже“ и „Пинк лаж“

ОКО хиљаду људи кренуло је вечерас у Новом Саду у 12. протестну шетњу „Против диктатуре“, а учесници су најавили да ће сутра протест бити одржан у подне, када ће се прикључити радницима Поште у штрајку.

155_1

Михајло Николић из Студентског покрета Нови Сад казао је да је „протесте окупила солидарност“ и позвао све да сутра у подне подрже и раднике Поште.

„Након више од две недеље протеста, знам да не желим да живим у друштву које је створило (премијера Александра) Вучића и систем који пљачка народ. Не желим да живим у друштву где се болесна деца лече СМС-ом, радницима и пензионерима отимају поштено зарађене плате и пензије, и где се не поштује туђи рад“, рекао је Николић и додао да демонстранти неће одустати од својих захтева.

На протестима су дељене и налепнице на којима пише „Информер лаже“ и „Пинк лаж“, на којима се налазе фотографије уредника тих медија, Драгана Ј. Вучићевића и Жељка Митровића.

Учесници протеста пролазе централним градским улицама и уз звуке пиштаљки и добоша узвикују „Пуко си“ и „Вучићу, лопове“.

На челу колоне је камион са разгласом и музиком, као и транспаренти „Против система“ и „Стоп Вучићу“.

Они носе транспаренте „Доћи ће већ једном и тај 6. октобар“, „Пензионерка која не гледа РТС“, „Ја сам организатор“.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*