Шест дана робије за неплаћену карту у ГСП!

0

Бојан Цвијин из Сремске Kаменице добио решење суда за издржавање затворске казне, уместо новчане од 6.000 динара, јер су га контролори пре две године ухватили без карте од 55 динара

Бојан Цвијин (37) из Сремске Kаменице умало да оде на робију због неплаћене аутобуске карте од 55 динара.

Наиме, он је добио решење о издржавању шестодневне затворске казне јер није платио казну од 6.000 динара након што га је контрола ухватила без карте у градском превозу.

За Kурир објашњава да је прекршај направио 2015. године, кад је ишао градским аутобусом Сремска Kаменица – Нови Сад на разговор за посао.
– Kад сам се враћао из Новог Сада за Kаменицу, верујте ми нисам имао да купим карту, иако је 55 динара. Био сам тада без посла, а имам породицу и десетогодишњу ћеркицу. Ухватила ме је контрола и одмах сам им рекао да немам карту и дао личну да пишу казну – каже Цвијин. Додаје да су контролори након тога исписану казну највероватније послали комуналној полицији, али је њему, како тврди, тек две године касније, тачније, прошлог четвртка, 16. фебруара, стигло решење Прекршајног суда да му је новчана казна од 6.000 динара преиначена у затворску, у трајању од шест дана. Истовремено му је, каже, стигао и налог за одлазак на робију, а да скандал буде већи, и решење и налог суд је написао још 19. октобра 2016. године.
– Нисам могао да верујем – уместо 55 динара, треба толики износ да платим, па чак и шест дана да проведем у затвору – каже Цвијин у шоку. Додаје да је одмах уплатио тих 6.000 динара, иако сада ради од јутра до мрака као возач камиона за малу плату да би колико-толико могао да издржава породицу.
– Нисам могао да допустим да брукам породицу, а поготово не своју ћеркицу. Ипак, разочаран сам у све. Kуда ово води, немам појма. Нисам никоме носио уплатницу као доказ да сам платио казну, нека само дођу да ме воде у затвор – закључује Бојан огорчено.
Одлука градских власти
ПООШТРЕНО KАЖЊАВАЊЕ

Пре две године у Новом Саду је пооштрена казнена политика према људима који се у градском превозу возе без карте или одбијају да је покажу контроли.

Од 2015. године, одлуком која је усвојена на седници Скупштине града, казна је 6.000 динара, а подаци о грађанима који немају карту достављају се комуналној полицији, која издаје прекршајни налог. Према Закону о прекршајима, уколико се казна плати у року од осам дана, њен износ се умањује за 50 одсто.

 

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*