Шест година од смрти Алексе Јанковића: „Да ли си, Србијо, казнила све који су криви“

Мајка Алексе Јанковића написала је "Есеј о Алекси" у коме наводи како је он проводио дане док је био изложен насиљу и какве је повреде има

0

Драгана Јанковић, мајка Алексе Јанковића, који се убио након што је трпео вршњачко насиље, упитала је на годишњицу његове смрти зашто још није донет „Алексин закон“. У објави на Фејсбуку, она је написала „Есеј о Алекси“ у коме наводи како је он проводио дане док је био изложен насиљу и какве је повреде имао.

„Србијо, где нестаде то да се на питање одговори одговором, да се за зло наплати казна, да се за неучињено подносе рапорти, да се за недела и злочин обележе кривци“, наводи она.

Драгана Јанковић пита и „где нестаде и то мало правде за Алексу“, као и то да ли је Алекса есеј или симбол отпора.

„Јеси ли казнила, Србијо, све који су криви? Раде и даље у просвети, без трунке срама и стида. Како си их казнила, Србијо? Тако што напредују, аванзују, педагогишу, демагогишу, путују, постају најбољи сарадници у просвети. Јеси ли обећала Алексин закон због друге деце као одбрана од свих облика насиља? Зашто нема тог закона? Још колико година треба да прође“, наводи се у објави на Фејсбуку.

Предлог „Алексиног закона“ се нашао пред члановима Одбора за права детета, још 11. фебруара 2016. године, али се од тада о том закону није много говорило. Он предвиђа оштрије казне за ђаке, професоре, директоре и несавесне родитеље у случајевима вршњачког насиља.

Тројица малолетника због насиља према Алекси Јанковићу из Ниша, који је одузео себи живот, осуђена су на максималне казне за свој узраст. Вођа групе добио је појачан васпитни наџор шест месеци до две године, а друга двојица укор суда. Школу је суд казнио са пола милиона динара, а директорку Сузану Поповић Ицковски са 50.000 динара.

НЕДЕЉНИК

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*