Шест кључних разлога зашто људи на западау постају атеисти

0

Број верника широм Запада смањује се из године у годину, а број атеиста расте. У извештају занимљивог назива „Егзодус“, Истраживачки центар за религије САД истражио је разлоге због којих људи постају атеисти.

ateizam-ateisti

Данас чак 25 одсто Американаца себе сматра неверницима, за разлику од шест одсто колико је тај проценат износио седамдесетих, односно 20 одсто колико су показала истраживања 2012. године.

Међу њима, најприметнији су они који су некада били религиозни, али више нису.

Према резултатима истраживања, ово је шест разлога због којих су некадашњи верници постали атеисти:

Црквена заједница ушла у политику

Шеснаест одсто испитаника у овом истраживању изгубило је интересовање за веру након што су приметили да се њихова верска заједница сувише окренула политици.

Испоставља се да је верски активизам и “агресивно” проповедање вере заправо одбило многе религиозне људе од религије.

img_ateist

 

Сексуални скандали

Чак 19 одсто испитаника рекло је да су их извештаји о злостављању деце у Kатоличкој цркви толико потресли да су окренули леђа вери. Међу оним атеистима који су одгајани као католици тај одговор је дало чак 32 одсто.

Негативан став према ЛГБТ популацији

За 29 одсто испитника, хомофобија коју су приметили у својим верским заједницама била је кап која је прелила чашу и која је пресудила да престану да се изјашњавају као верници.

Бивши католици су то наводили као разлог више од било којих других некадашњих верника (39 одсто).

Нерелигиозне породице

Готово трећина испитаника каже да је окренула леђа цркви јер нико из њихове породице није био нарочито религиозан.

Образовање

Студија је поделила нерелигиозне испитанике у подгрупе – оне који бојкотују веру, апатеисте и вернике без религије. Међу онима из прве групе, највише је било оних са високим образовањем (38 одсто), док је међу онима који верују у вишу силу, али не припадају ниједној конфесији, било најмање.

images-1

Удаљавање од религиозних учења

Ипак, за већину оних који себе називају нерелигиознима најједноставније објашњење уједно је било и најчешће. Чак 60 одсто испитаника рекло је да се удаљило од своје верске заједнице када је изгубило веру у религијска учења.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*