Си Ђинпинг: О Сирији да одлучује њен народ, улога Русије позитивна

0

Са Путином се виђам пет пута годишње, каже кинески председник

ПЕКИНГ/МОСКВА – Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је, уочи доласка у дводневну посету Русији, да Москва игра важну и позитивну улогу у процесу решавања сиријске кризе и да Пекинг то цени.

Си је у интервјуу за руски лист „Росијска газета” рекао да сиријска криза представља најопаснију тачку на Блиском истоку, а то питање је, према његовим речима, неопходно решавати поштујући независност, територијалну целовитост и суверенитет Сирије, преноси „Спутњик”.

„О будућности Сирије треба да одлучује сиријски народ, а политичко решење је једини пут. Искрено верујемо да ће се то питање ускоро решити и да ће нада сиријског народа о миру и повратку у своје домове ускоро и реализовати”, рекао је Си.

Кинески председник је истакао и ниво билатералних односа Русије и Кине рекавши да они никад у историји нису били бољи.

„Пре свега политичка и стратешка сарадња, која је резултирала да преко 4.300 километара међудржавне границе осликава пријатељске и добросуседске односе. Обе стране подржавају једна другу у развоју и поштују националне интересе. Кина и Русија су стратешки партнери који своји однос развијају на поверењу”, навео је Си.

Он је, говорећи о економским односима, казао да Русија и Кина на комплексан начин приступају том питању и додао да се то односи и на цео евроазијски континент.

Председник Кине је рекао да се, поред крупних инвестиционих пројеката попут гасовода и Пута свиле, велика пажња посвећује и малом и средњем бизнису.

„Владе обе земље ће учинити све како би се олакшао пут руским и кинеским фирмама да лакше послују, што ће се директно одразити и на смањење незапослености, али и на конкурентност тржишта”, казао је Си. (Танјуг)

 

Са Путином се виђам пет пута годишње

ПЕКИНГ/МОСКВА – Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је, уочи данашњег доласка у дводневну посету Москви, да има добре личне и блиске радне односе са руским председником Владимиром Путином.

„Обично се састајемо пет пута годишње како бисмо одредили оквир даљих билатералних односа, како бисмо разговарали о изгледима њиховог развоја”, рекао је Си.

Председник Кине је у интервјуу за ТАС С додао да је постигнут договор са Путином да се повежу пројекат „Један појас један пут” и Евроазијски економски савез.

Освруо се и на постављање америчког противракетног система ТХААД у Јужној Кореји, оценивши да ће то пореметити стратешку равнотежу у региону.

„Расподела америчког противракетног система ТХААД у Јужној Кореји нанеће озбиљну штету интересима стратешке стабилности земаља у региону, укључујући Кину и Русију. То ће пореметити стратешку равнотежу у региону и ни на који начин неће промовисати денуклеаризацију на (Корејском) полуострву”, рекао је Си.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*