Си-Ен-Ен: Бобан Симеоновић већи фанатик и од најрадикалнијих исламиста!

Америчка телевизија "Си-Ен-Ен" објавила је да поседује 345 страна докумената немачких истражитеља који се баве нападом камионом исламисте Аниса Амрија на Божићни вашар у Берлину у којем је у понедељак убијено 12 и рањено више од 50 људи.

0

Наводи се да је Тунишанин Амри, којег је након три дана скривања по Европи јуче у Милану убила италијанска полиција, био део мреже за регрутовање у редове Исламске државе која се развила око радикалног верског проповедника Абу Вале, пореклом из Ал Тамима у Ираку.

„Још једна водећа фигура у мрежи Абу Вале био је Бобан Симеоновић, 36-годишњи немачки држављанин српског порекла из Дортмунда, који је био гуру Амрију и имао репутацију фанатика чак и у овим радикалним круговима“, наводи Си-Ен-Ен.

Наводи се да у документима стоји да је Симеоновић следбеницима у Немачкој наглашавао да је у тој земљи „ратно стање“ и да су напади неопходни. И Абу Вала и Симеоновић су ухапшени у новембру заједно са још три водећа припадника мреже и сви су оптужени за треоризам.

Си-Ен-Ен преноси и сазнање немачких истражитеља да је Симеоновић, када се Амри крајем 2015. спремао за пут како би се придружио Исламској држави, водио њега и друге потенцијалне џихадисте на дуга пешачења са ранцима на леђима како би били у форми.

Наводи се да је Симеоновић покушао да уз помоћ својих контаката у џамији у Хилделсхајму среди Амрију да напусти Немачку, али да није познато зашто он није отпутовао.

Исламска држава објавила је јуче снимак на којем се терориста Амри заклиње на верност лидеру Исламске државе Абу Бакру ел Багдадију. На снимку се види како Амри стојећи на пешачком мосту у Берлину са слушалицама на ушима мобилним телефоном снима себе како изговара заклетву на верност Багдадију, преноси Билд.

На Амријевом селфи снимку се такође чује како најављује свој напад и каже да жели да умре као „мученик“.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*