Си-Ен-Ен: Русија и Кина у УН пркосиле глобалном лидерству САД

0

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и министар спољних послова Кине Ванг Ји супротставили су се глобалном лидерству САД у говорима у УН „зачињеним грубим критикама“ у погледу непријатељског става администрације америчког председника Доналда Трампа према Ирану, њеној „војној хистерији“ због Пјонгјанга и приступа остатку света, наводи „Си-Ен-Ен“.

Шефови дипломатија Русије и Кине искористили су позадину првог појављивања председника Трампа на светској сцени, током заседања Генералне скупштине УН, за покушаје да своје земље представе као поборнике мирног, демократског и разумног приступа глобалним питањима, оцењује америчка телевизијска мрежа.

„Искористили су прилику да изнесу тврдње како глобализација, технологија и тржишта која избијају на површину збацују САД са пиједестала суперсиле“, наводи се у анализи.

Си-Ен-Ен подсећа да је Сергеј Лавров током говора у Генералној скупштини УН рекао да је процес стварања полицентричног светског поретка објективна тенденција и наводи да је „саркастично додао да ће се томе сви морати прилагодити, укључујући и оне који су навикли да другима газдују“.

Америчка телевизија примећује да Лавров није имао много „пријатних речи“ о САД осим што је изразио задовољство јер је Трамп два дана раније истакао значај поштовања принципа суверенитета у међународним питањима и јер је рекао да је важно бити водећи пример, а не наметати своју вољу другима.

Ванг Ји у УН

Ванг Ји у УН

У тексту се оцењује да је Лавров, „без обзира на то што је Русија извела инвазију на Крим и припојила га 2014. године“, представио своју земљу као силу која се залаже за равнотежу, стабилност и мир на светској сцени и наговестио да се за САД то не може рећи.

За кинеског министра спољних послова Си-Ен-Ен наводи да је у свом обраћању у Генералној скупштини УН показао „нешто више дипломатије“ при чему је приметио да живимо у ери у којој владају продубљујуће тенденције ка мултиполарном свету док свет пролази кроз дубоке промене кад је реч о равнотежи моћи.

„Ванг је подсетио све да чланице Савета безбедности УН морају да задрже улогу примера и истакао да дијалог има предност над конфронтацијом“, закључује Си-Ен-Ен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*