Sibir: Ovo je rupa koja je SSSR donela milijarde

0

Sovjeti su započeli s gradnjom rudnika u ekstremno teškim klimatskim uslovima

Sovjetski geolozi Jurij Kabardin, Ekaterina Elagina i Viktor Avdenko bili su na ekspediciji 1955. godine kada su pronašli tragove vulkanskog kamena kimberlita, ne znajući da će to promeniti budućnost Sovjetskog Saveza.

Jurij Kabardin, koji je predvodio sudbonosnu ekspediciju na istok Sibira, nagrađen je Lenjinovom nagradom, a Sovjetski savez s jednim od najbogatijih rudnika na planeti. Naime, tragovi kimberlita upućivali su na prisutnost dijamanata što se na kraju pokazalo tačnim.

Već 1957. godine Sovjeti su započeli s gradnjom rudnika u ekstremno teškim klimatskim uslovima. Dali su mu ime „Mirni“ ili skraćeno „Mir“, a iz njega je do 2004. godine izvađena vrednost od oko 17 milijardi evra. Te godine rudnik je zatvoren kao druga najveća rupa ikad iskopana na licu zemlje, odmah nakon Bingam Kenjon rudnika.

Njegova dubina i danas iznosi 525 metara, s dijametrom od 1200 metara, a uslovi u kojima su radili radnici i postrojenja gotovo su legendarni. Zima je trajala punih sedam meseci, a bila je toliko nemilosrdna da su gume i metal svakodnevno pucali, a smrzavalo se i gorivo.

Sva postojenja za sortiranje i obradu kimberlita i dijamanata morala su da budu sagrađena desetinama kilometara daleko od rudnika, jer su oko njega tokom letnjih meseci jednostavno – tonule. Toekom 60-ih godina prošlog stoleća iz njega se godišnje vadilo oko dve hiljade kilograma dijamanata, a pri samom dnu to je kroz godine palo na 400 kilograma godišnje.

Najveći dijamant u Miru je pronađen 1980. godine. Dijamant neverovatne težine od 68 kilograma nazvan je „26. kongres Komunističke partije Sovjetskog saveza“

Novac od dijamanata izvađenih iz Mira i okolnih rudnika pomogao je SSSR-u da postane svetska velesila koja će parirati SAD u Hladnom ratu. Iako je rudnik u prvobitnom obliku zatvoren, on je delimično nastavio da funkcioniše u obliku mreže podzemnih tunela iz kojih se i dalje vade dijamanti
Njuzvik

POSTAVI ODGOVOR

*