СИЛА: Војскa Црне Горе заједно са НАТО вежба јуриш на Русију

0

Војска Црне Горе планира да учествује у једној од највећих НАТО вјежби посљедњих година, која ће бити одржана у Норвешкој.

Двонедељне вјежбе у којима ће учествовати 40.000 војника, 130 авиона и 70 пловила из више од 30 земаља, почеће 25. октобра.

Вјежбе у ваздуху, мору и на копну ће предводити 8.000 немачких војника, а учествоваће НАТО чланице, уз сарадњу са Финском и Шведском.

У питању је највећа НАТО вјежбе још од периода Хладног рата.

Од припајања Крима Русији, НАТО је организовао мање вјежбе у Пољској, Естонији, Летонији и Литванији.

Из Министарства одбране Црне Горе су казали „Вијестима“ да су црногорски војници раније ове године боравили у Норвешкој, гдје су у мају имали прилику да своје вјештине и знања примијене у оквиру вјежбе најављене за октобар.

Црна Гора постала је пуноправна чланица НАТО у јуну прошле године. Припадници ВЦГ већ учествују у мисији у Авганистану, а очекује их учешће у мисијама на Косову* и Летонији, а намјеравају да учествују и у мисији у Ираку.

Учешћем у НАТО мисијама и вјежбама Црна Гора, као дио колективног система безбједности, доприноси очувању мира и стабилности како евроатлантске заједнице, тако и изван њених граница„, казали су из ресора Предрага Бошковића.

in4s.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*