Силни пропусти па смене због смрти дечака, следи суд части

0

У Лозници је данас сахрана дечака који је преминуо након прелома руке, а у Београду – одлуке о смени надлежних – од директорке болнице до начелника хирургије.

Три дана након смрти осмогодишњег Раденка Никодиновића – на путу Лозница-Шабац у близини села Kозјак постављен је велики билборд са фотографијом преминулог дечака и поруком: „Не можемо да заборавимо. Анђели не умиру“.

У истом дану стигли су и резултати истраге унутрашње инспекције, а истрага је доказала да су у болници направљени силни пропусти.

„Синоћ је завршен спољашњи надзор, погледао сам јутрос те резултате и они нису добри, није испоштовано оно што је требало да буде испоштовано. Донео сам одлуку јутрос да се смени директорка болнице да се смени нашелник хирургије, то је у току, покренут је процес за лиценцу лекара, мислим да це тужилаштво и полиција урадити свој део посла. Оваква ствар више не сме да се понови нигде у Србији“, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Следећи корак је суд части. Лекарска комора Србије покренула је поступак како би се утврдило да ли је било професионалне одговорности лекара.

„Потребни су извештаји лекара, медицинска документацијам, ангажује се и вештак који доноси одлуку о конкретном случају, односно да ли је било повреде професионалне одговорности лекарске етике. Након тога суд части доноси одлуку као евентуалну казнену меру одузимање лиценце, одузимање дозволе за рад“, наводи Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије.

У медицинској документацији није постојао ниједан папир, на основу кога би могло да се утврди како је дечаку дијагностикована повреда, јер документација уопште није ни вођена, а у наредном периоду предвиђају се оштрије мере, како би било немогуће сакрити грешке лекара.

„То је страшна ствар када изгубите дете, тада вам више не значи никаква казна, ви сте изубили дете, али је ово порука и сектору здравства и сектору контроле и медицинским факултетима да много буду опрезнији и много контроле и рада уложе у ове мање центре које ми не видимо, а онда када се догоди оваква трагедија, сазнамо за овакав и онакав рад“, рекао је Душан Милисављевић, некадашњи председник Одбора за здравство.

Да се оваква трагедија никада више не би догодила, највећи стручњаци и најбољи лекари одлазиће у болнице у унутрашњости, где ће провести два до три дана, а одлазиће сваке недеље. Једном недељно мораће да постоји извештај о раду установа, који ће се достављати министарству здравља. То је данас договорено на састанку министра Лончара и директора клиничких центара Србије
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*