Silom vraćaju migrante u Srbiju

0

Hrvatska policija primorava azilante da se vrate u Srbiju, ponekad koristeći silu, ne pružajući im priliku da zatraže zaštitu, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč.

Aktivistima HRV je 10 Avganistanaca, uključujući dvoje dece bez pratnje odraslih, ispričalo da su bili primorani da se vrate u Srbiju, pošto su uhapšeni na teritoriji Hrvatske.

Prema njihovim rečima, uskraćeno im je pravo da zatraže azil.

Devetorica Avganistaca su izjavila da su ih policajci udarali pendrecima i šutirali, a svi tvrde da su im oduzeti novac i mobilni telefoni.

Podaci o šokantnom i uvredljivom odnosu prema azilantima na granici nisu dostojni jedne članice Evropske unije. Potrebno je da vlasti u Zagrebu osiguraju da svi njihovi službenici izvršavaju dužnost zaštite azilanata, a ne da ih primoravaju da se vrate u Srbiju, saopštila je HRV.

Navodi se da Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice smatra da članice EU ne bi trebalo da vraćaju izbeglice u Srbiju, jer ona nije bezbedna zemlja za azilante.

Prema podacima HRV, od 574 prošlogodišnjih zahteva za azil u Srbiji, koje su većinom podneli Avganistanci, Iračani i Sirijci, status izbeglice je dobilo samo 19 osoba.

Fonet

POSTAVI ODGOVOR

*