Симболи стварања српске државе: Прве задужбине Стефана Немање обележавају 850 година постојања

0

Прве задужбине Стефана Немање, манастири Св. Николе и Пресвете Богородице у Куршумлији, обележавају 850 година постојања. У години јубилеја покренута је иницијатива за обнову храмова који су симбол стварања Српске државе.

Манастир Свети Никола се налази на брду изнад Куршумлије одакле се пружа поглед на град који је некад, због белих кровова светиња, носио име Беле Цркве. Под заштитом је државе као споменик културе од изузетног значаја.

“Карактеристичан је и по троделном олтарском простору и јужном анексу који је вероватно био предвиђен за гробно место ктитора. Централни део такође је карактеристичан по начину градњe, где је сваки други ред опеке увучен унутра”, каже Драган Симић, историчар уметности.

Црква Св.Николе сматра се прототипом Рашке градитељске школе. Ово је први Немањићки манастир који је имао свој типик.

“Одавде, са овог места, Стефан Немања је почео да уједињује племена и почео да ствара државу тако што је прво направио овај манастир, који је иначе старији од Ђурђевих ступова, па све даље”, наводи за РТС Слободан Милетић, старешина цркве у Куршумлији.

Овде је Свети Сава сместио седиште епископије и благословио првог верника. У години када се обележава осам и по векова првих Немањиних задужбина покренута је иницијатива за обнову манастира Светог Николе и Пресвете богородице који се налази у непосредној близини, а који је Стефан Немања саградио за своју жену Ан

“Жеља нам је да управо због велике историјске, културне, али и туристичке вредности ова два манастира, да их обновимо, да се изграде пратећи конаци код манастира Св. Николе и Пресвете Богородице, доведе братство, односно сестринство, јер, уколико сагледавамо саме чињенице, дефинитивно у том делу, ова два манстира морају имати. Примат”, наглашава Славиша Јовановић, из Одбора за обнову Немањиних задужбина.

Pročitajte i  Духовски уторак, празник обележен црвеним словом у календару који доноси срећу уколико ставите у џеп једну ствар

У Куршумлијском крају налази се више од 70 духовних светиња које представљају важно културно наслеђе, али И места која радо посећују туристи.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*