Синђелић – Све припреме за “државни удар” радио сам у сарадњи са БИА

0

sindjelic-bia-saradnja-1

Свједок-сарадник у афери „Државни удар“ Саша Синђелић потврдио је да у монтирању те афере од старта била укључена и БИА Србије.

ИН4С ексклузивно објављује документ у којeм се наводи да је Синђелић на саслушању 02.11. 2016. године пред судијом за истрагу Вишег суда у Подгорици казао да је редовно обавјештавао БИА-у о својим сусретима са наводним Русом „Едијем“ и то још од маја 2015.

Еди је говорио неким лошим руским језиком и разумио сам да је он противник власти у Црној Гори која треба да се мијења. Ја ту поруку нијесам схватио као пријетњу, али сам је показао људима из БИА“, изјавио је Синђелић на саслушању.

Он је у наставку казао да је „Еди“, када је стигао у Београд, “тражио да се састану на Калeмегдану”.

Ја сам и томе обавијестио БИА и рекао сам им да се нешто дешава у вези са Црном Гором и да нешто није у реду, али ћу их накнадно обавијестити о чему се ради“, изјавио је Синђелић.

Дакле, Синђелић редовно обавјештава „колеге” из БИА-е о припремама за „државни удар”. Међутим, сарадња на службом, очекивано, траје и у периоду након изборног дана у Црној Гори. Тако, Синђелић каже да је имао још један сусрет са „Едијем“ на Калемегдану 19. 10. 2016. и потврдио да је у питању била класична полицијска навлакуша.

kalemegdan navlacenje bia sindjelic ЕКСКЛУЗИВНО: Синђелић   Све припреме за “државни удар” радио сам у сарадњи са БИА

19. октобра 2016. године дали су ми заштиту српске полиције и пристао сам да покушамо да идентификујемо ко је тај Еди. Ради тога сам ишао на још један састанак са Едијем““, навео је Синђелић, чиме је експлицитно потврдио да је све била режија полиције Србије, односно БИА, а све наводно у покушају да идентификују тог „Едија“.

Управо је то онај сусрет који је фотографисан од стране оперативаца БИА, да би фотографије потом достављене британским медијима, при чему је у пратећим текстовима дефинисано да су добијене од једне ”партнерске европске службе”.

telegraf sindjelis sismakov ЕКСКЛУЗИВНО: Синђелић   Све припреме за “државни удар” радио сам у сарадњи са БИА

Иначе, иако Синђелић наводи да је од старта обавјештавао БИА о контактима и садржају разговора са „Едијем“, они га на на мјере тајног праћења и снимања стављају тек 12. 10. 2016. године,  али не због „државног удара” у Црној Гори, већ, како је то у наредби истакнуто, због „ширења националне и расне мржње”.

После, свега, и лаицима је јасно да је афера „Државни удар“ „крупан залогај“ за црногорску АНБ и да је у њеном монтирању имала помоћ са стране, како од србијанске БИА, тако и безбједносних служби појединих НАТО држава.

Није случајно бивши црногорски премијер и актуелни предсједник ДПС-а Мило Ђукановић похвалио безбједносне службе Србије за „кооперативан“ однос када је у питању афера „Државни удар“.

Milo Djukanovic Milivoje katnic Dusko Markovic ЕКСКЛУЗИВНО: Синђелић   Све припреме за “државни удар” радио сам у сарадњи са БИА

Тако Ђукановић, у интервјуу за  хрватски Јутарњи лист, није крио да је, захваљујући сарадњи са обавјештаном службом Србије, заокружена афера „Државни удар“.

Што је најважније, захваљујући сарадњи са истражним органима Србије успјели смо реконструирати комплетан мозаик и прикупити важне доказе за судски процес“, похвалио се Ђукановић.

Поставље се оправдано питање ко је био главни Ђукановићев оперативац у БИА задужен за монтирање афере „Државни удар“, односно паковање доказа.

Како је ИН4С раније објавио, постоје поуздане индиције које указују на то да је замјеник директора БИА Иван Тодоров главни Ђукановићев човјек задужен за ове нечасне радње.

Ivan Todorov 01 ЕКСКЛУЗИВНО: Синђелић   Све припреме за “државни удар” радио сам у сарадњи са БИА

Тодоров – Милов ослонац у БИА за монтирање ”државног удара”

Иван Тодоров је рођен је 7. октобра 1967. године у Београду. Завршио је Факултет физичке културе у Београду, а магистрирао на Факултету физичке културе у Нишу. Дуго година се бавио џудом, а професионално је био запослен у Спортском друштву „Црвена звезда“.

Каријеру у МУП-у Србије почео је средином 90-их, као тјелохранитељ Мире Марковић, гдје је као кадар ЈУЛ-а напредовао до 5. октобра. Тада је добио специјални задатак да у иностранству прати једно лице, а када се вратио и кад је видео шта се десило у земљи, одмах је продао своје дојучерашње партијске другове и промијенио страну. У БИА је примљен 2000. године.

За његово име, како преносе београдски медији, вежу се бројне афере, а посебно је индикативна она да је учествовао у масовном прављењу фиктивних досијеа запослених у БИА са исфабрикованим лажним подацима ради њихове компромитације, уколико не буду играли како Тодоров свира.

Очигледно је да је ово богато искуство у фалсификовању и подметању несебично ставио на услузи Ђукановићу приликом монтирања афере „Државни удар“.

Тодоров је, такође, и начелник Управе за безбједност (Пете) која је директно задужена за праћење и контролу радника БИА и МУП-а Србије, односно и за контраобавјештајну заштиту државних институција.

ivan todorov 696x631 ЕКСКЛУЗИВНО: Синђелић   Све припреме за “државни удар” радио сам у сарадњи са БИА

Многи наводе да је Тодоров, користећи службену позицију, направио мрежу криминалца, преко којих је желио да преузме нарко тржиште Србије, али и да „ради“ и развија нарко бизниси у иностранству. Некима од најоданијих сарадника из подземља дао је и службене легитимације БИА, а неке је примио у стални радни однос.

Свака сличност са идентичним активностима црногорске АНБ је, вјероватно, случајна.

Тодоров је, такође, довођен у везу са пословима главном нарко-боса са ових простора Дарком Шарићем, који је био један од главних стратешких инвеститора Владе Црне Горе, док су из ДПС-а за Шарића имали само ријечи хвале.

Овом високом функционеру БИА, како наводе београдски медији, није била страна ни продаја повјерљивих информација којима је располагала та служба. Тодоров је, иначе, једини функционер БИА који има дупло обезбјеђење, стално га прате бар два возила и већи број тешко наоружаних пратилаца.

aleksandar sindjelic paradno ЕКСКЛУЗИВНО: Синђелић   Све припреме за “државни удар” радио сам у сарадњи са БИА

 

Наводи се и да Тодоров има богато искуство у мијешању у политичка дешавања, а на душу му се ставља учешће у компромитацији појединих вискох функционера Владе Србије. Тодоров је тако знао да је похвали да је дио најмоћније интересне групе на Балкану, која ће успјешно да „почисти“ све остале и да преузме све уносне послове у региону.

Ради се, дакле, о особи која се идеално уклапа у Ђукановићев миље, тако да наводи о његовој умијешаности у монтирање афере „Државни удар“ имају пуну оправданост. Поготову ако се подсјетимо како се Саша Синђелић преко ноћи авионом Владе Црне Горе обрео у Подгорици и постао свједок сарадник, односно како су појединци из Амбасаде Србије наговарали невино осумњичене да признају кривицу и потврде Катнићеву оптужницу, а за узврат биће ослобођени.

Из свега се изводи закључак да је БИА, од самог почетка, заједно са Синђелићем, АНБ-ом и Миливојем Катнићем радила на монтажи афере “Државни удар“.

 

 

ин4с

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*