СИНОД одлучује о судбини Филарета и Атанасија због туче

0

Вест о физичком обрачуну између епископа милешевског Атанасија (Раките) и умировљеног епископа Филарета, који се догодио почетком јула, ођекнула је попут бомбе како у црквеним круговима, тако и у јавности. Ситуација се посебно захуктала када се у целу ту причу упетљао и лидер СРС-а Војислав Шешељ, бранећи Филарета и тврдећи да да је Ракита чупао Филарета за браду и гурао га само зато што га је Филарет подсетио да има жену и децу!

 

Филарет и Атанасије данима су препричавали своје верзије немилог догађаја који се збио у манастиру Дубница код Нове Вароши, где, према одлуци епископа Атанасија, борави умировљени владика Филарет. Шта је истина и какав став ће Црква заузети по питању тог инцидента, могло би бити познато већ 30. августа. Тог дана, како „Ало!“ сазнаје, биће одржана седница Светог архијерејског синода СПЦ на којој ће се већати о овом инциденту који је, према мишљењу многих, бацио љагу на Цркву. Осим о срамној тучи двојице црквених великодостојника, том приликом говориће се и о озбиљним оптужбама које је на рачун владике Атанасија изнео Војислав Шешељ, лидер СРС-а, тврдећи да је он прекршио монашки завет. Већ смо писали и да би Шешељ могао бити искључен из Цркве уколико се докаже да су његове речи нетачне.

Умировљени владика Филарет кратко нам је јуче потврдио да је упознат с тим да ће 30. августа бити одржана седница Синода, али је навео и да он још није позван да присуствује на њој.

Можда ме и позову, има дотад још недељу дана. У сваком случају, тражили су ми да се писмено изјасним о догађају и ја сам писмо послао. Вероватно се и владика Атанасије писмено изјаснио. Чист сам као суза и ничег се не бојим. Стојим иза сваке своје написане речи, а владици сам све опростио. У зависности од тога какву одлуку буде донео Синод и ја ћу донети своју одлуку – рекао је Филарет за наш лист, нагласивши да ће та његова одлука, у случају да га СПЦ прогласи кривим, бити да се придружи рашчињеном владици Артемију и његовој Рашко-призренској епархији у егзилу, коју СПЦ назива сектом.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ каже да би волео да је позван да присуствује седници Синода јер би, како истиче, и те како имао шта да каже.

– Ако ће мене помињати, био би ред и да ме позову. Али, није то ни битно толико, докази против Атанасије Раките су толико убедљиви и поуздани, да га морају рашчинити. Након што се све сазнало, он не може остати владика, а унапред не знам шта ће урадити. Ако желе да учврсте поверење народа у Цркву и сачувају њен углед, који иначе многи настоје да наруше, морали би да га скину с тог места – рекао је Шешељ.

Ђеновић: Владику на лечење од ракије

Верски аналитичар Драшко Ђеновић наводи да верује да ће Синод одлучити да обојица владика треба да сносе неку врсту црквене дисциплинске казне.

– А можда се може очекивати да ће Атанасије бити премештен у другу епархију или кажњен на неки други начин. За Филарета нисам сигуран шта може бити казна, с обзиром на то да је већ у пензији и да је умировљен, развлашћен. Можда могу само да га преместе да борави на некој другој територији, не у Милешеву, што би за њега било страшно јер ту епархију он највише воли. У сваком случају, на Синоду ће се оцењивати висина греха. Да ли је већи грех што је Филарет изнео чињенице или што је Атанасије прекршио монашки завет. А ако се утврди да је Атанасије тада био у алкохолисаном стању, што се прича, можда утврде да је дошло време да се пошаље на лечење. И раније се помињало да он има тај проблем, а СПЦ има тих установа које се баве лечењем од алкохолизма, не само наркоманије – каже наш саговорник.

 

ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*