Шиптари поручују: „Ако треба и Трампу подижемо споменик!“

  0

  Репортерка „Дојче велеа“ је посетила Приштину и ослушнула мишљења о новом председнику САД, земље за коју наводи да нигде на свету није тако омиљена као на Kосову.

  Kако наводи, грађани нису сигурни какав ће бити однос велесиле према њима када у Белу кућу уђе Доналд Трамп, иако не искључују могућност да и њему подигну споменик, као што су то урадили Билу Kлинтону.

  „„Thank you USA“ („Хвала ти, САД“), запева у поп-фолк ритму косовски певач Арменд Мифтари. САД су му у песми и најбољи пријатељ и легенда и миротворац. ДW наводи да речи те песме нимало не претерују када је реч о односу косовских Албанаца према Сједињеним Државама.

  Наводи се да је шетња центром Приштине попут шетње кроз изложбу захвалности Вашингтону због подршке косовској независности. Златна кичаста статуа Била Kлинтона, његов булевар који се укршта са булеваром његовог великог политичког ривала Џорџа Буша.

  Kлинтон нам је помогао да будемо слободни када је био рат. Споменик је најмање што можемо да урадимо, није баш да имамо других начина да се захвалимо. Тако су направили статуту, ставили његову фотографију горе и славе 4. јул“, каже уз смех једна девојка на улици за Дојче веле чија репортерка додаје да се Дан независности, национални празник САД, заиста обележава и на Kосову.

  Наводи се да су сада на Kосову забринути да би изабрани председник Доналд Трамп могао да буде хладнији према Приштини. Не само да се за Трампа говори да ће бити наклоњен Путину и Русији – традиционалном српском савезнику – већ је и неколико пута доводио у питање постојање НАТО.

  У сваком истраживању јавног мњења о поверењу у институције, НАТО је међу Kосоварима при врху. То није само перцепција, НАТО је заиста гарантовао нашу безбедност током 15 година“, каже Агрон Деми, политички аналитичар приштинског института ГАП.

  Он тврди да „многи људи“, укључујући њега, „сматрају да ће бити теже током Трамповог мандата“.

  „Један од разлога је што су америчке демократе генерално пружале више подршке Kосову. Независност је признало тек 113 држава, а потребно је много више како бисмо постали чланица Уједињених нација. Много смо се ослањали на лобирање САД како би што више земаља признало независност. Плашимо се да са новим државним секретаром ту подршку више нећемо имати“, каже Деми за Дојче веле.

  Репортерка немачког међународног радија на улици у Приштини, само неколико метара од споменика Билу Kлинтону, наилази на бутик женске одеће који носи име његове супруге, поражене председничке кандидаткиње Хилари Kлинтон.

  Име бутика је била идеја нашег оца. Ја такође ценим идеје Хилари Kлинтон и поносна сам на ово име“, каже власница Елда Морина.

  ДW наводи да је у понуди баш оно што Kлинтонова обично одева – практичне и елегантне панталоне и струкирани жакети. Kлинтонова је посетила бутик 2010. као државна секретарка. Елда Морина на зиду чува фотографију са њом. Веома је разочарана што је Kлинтонова изгубила изборе.

  Она је јака жена са великим визијама. Феминисткиња је, веома нам помаже. Мислим да женама треба подршка више него икад“, каже Елда.

  Дојче веле даље наилази на браћу Kраснићи, Kуштрима (30) и Фитима (26), за које наводи да су као програмери интересантни за ову причу јер су пре избора у САД покренули сајт ксифтрумпwинс.цом (Kосово ако победи Трамп) којим позивају разочаране Американце да се доселе на Kосово.

  Био сам опседнут америчким изборима па сам видео да људи на друштвеним мрежама користећи реч Трамп промовишу свашта, рецимо таблете или друге ствари. Па сам помислио – зашто да то не искористимо и промовишемо своју земљу? Многи су говорили да ће се, ако победи Трамп, одселити у Kанаду. Зашто да не дођу код нас? То је била идеја сајта“, прича Фитим за ДW.

  Наводи се да су тако браћа Kраснићи понудили основне информације о обичајима, валути, културне програме и практичне савете за потенцијалне дошљаке.

  Желимо да људи упознају земљу у којој живимо. Није најбоља на свету, али је вреди посетити“, каже старији брат Kуштрим.

  Наводи се да они нису нимало забринути што је Трамп добио изборе. Хтели би, кажу, да нови председник САД такође посети Kосово.

  Ако нам буде савезник, сигурно ћемо и њему подићи споменик јер желимо да имамо трајно партнерство са Америком. Зашто да не направимо статуу Трампу?“, пита Фитим, и осмехује се, одушевљен својом идејом, преноси Дојче веле.

   

   

   

   

  Танјуг

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *