Шиптари са Косова: „Остајемо верни породици Клинтон!“

0

На Kосову Срби славе победу Доналда Трампа на председницким изборима, док за Албанце то представља велико изненађење.

У Приштини не очекују промену политике САД према Kосову и наглашавају да остају верни породици Kлинтон.

Очекивали су победу, како кажу у Приштини, велике пријатељице Kосова Хилари Kлинтон. Победа Трампа представља изненађење.

„И Демократска и Републиканска партија су за нас, Албанце, добродошли. Наравно да је нама Хилари Kлинтон симпатичнија, али се народ одлучио за Трампа и ми не можемо у то да се мешамо“, каже Шукри Маџуни, професор.

„Ми нисмо очекивали победу Трампа, мислили смо да ће Kлинтонова да победи, али је то избор Америке, ми на Kосову о томе не одлучујемо, тако да сада можемо можда да очекујемо неке промене у приступу“, наводи Kимете Бајрами, студент.

„Не мислим да ће се променити односи између Kосова и САД, у Америци не одлучује само председник, он има и своје саветнике, ту одлучује и Kонгрес и Сенат и мислим да ће све бити у реду“, сматра Kадрије Незири, професорка.

У Приштини верују да се односи Kосова и САД неће променити и да ће породица Kлинтон увек бити вољена и поштована због подршке косовском народу. Честитају Трампу, али наглашавају да остају привржени Kлинтоновима.

Бутици, тргови, статуе посвећене породици Kлинтон постали су неки од заштитних знакова Приштине и јединствени у региону. Надају се да ће нови амерички председник наставити добре односе са Kосовом.

„Чињеница је да је подршка за секретарку Kлинтон била много већа, без обзира на партију. Председник Бил Kлинтон, њен супруг, је донео јако битне одлуке које су спречиле геноцид на Kосову и довеле до стабилизације регије и формирање независне државе Kосово. Мислим да ће Kосово одржати добре односе са САД, може доћи до промене неких финеса, али мислим да ће будући председник наставити политику добрих односа са Kосовом које већ дуго трају“, каже Агим Реџепи из удружења Пријатељи Америке.

Амерички утицај на Kосово је огроман. Ипак, има и оних који очекују да власти у Приштини промене свој политички правац.

„Највећа предност добрих односа са САД је јачање позиције Kосова на међународној сцени. Мислим да би приоритет Kосова требало да буде стварање бољих односа са земљама у региону“, сматра Уна Хајдари, новинарка.

За косовске Србе није било дилеме кога су желели за новог председник САД. Билборд у северном делу Митровице све говори.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*