Шиптари спремају хапшење 57 Срба!

0

Специјално тужилаштво Косова, уз помоћ Еулекса, подиже оптужнице против више десетина лица. Предмети извађени из фиока пре месец дана, после хапшења Рамуша Харадинаја. Оптужбе на основу тајних спискова

СПЕЦИЈАЛНО тужилаштво Косова потврдило је у недељу приштинским медијима на албанском језику да постоје налози за хапшење 57 особа, за које се сумња да су Срби, осумњичени за почињене ратне злочине на Косову. Приштински медији пренели су не само да постоје налози за хапшење Срба, већ и да су издати пре месец дана, односно одмах после хапшења Рамуша Харадинаја по потерници Србије у Француској.

Ове особе осумњичене су за наводне ратне злочине против цивилног становништва, почињене током 1998. и 1999. године. Међународни захтеви за њихово хапшење издати су после одлуке судија Еулекса.

– Према наводима тужилаштва које су прикупили локални тужиоци, претпретресне судије у оквиру судова издале су 57 локалних и међународних налога. Они су издати на захтев Еулексових тужилаца – потврдила је Љиридона Кузмаћи, портпарол Специјалног суда Косова, која није прецизирала које су националности осумњичени.

Информацију да се на списку тражених налазе искључиво Срби у недељу није могао да потврди нико од српских адвоката са Космета, али истичу да постоји оправдана бојазан да је то тачно.

– Још пре годину дана, када је Основни суд у Пећи расписао потернице за 12 Срба из Клине, за наводно почињени ратни злочин, упозорио сам на могућност да Срби буду хапшени на основу оптужница које стоје у неким фиокама. Вероватно постоје скривени спискови против још једног броја људи за наводне ратне злочине. Бојим се, у ствари, да следи лавина оптужница којима ће Срби бити оптужени за најтежа кривична дела – опомиње Љубомир Пантовић, адвокат из Косовске Митровице.

Он подсећа на то да је, крајем новембра, по потерници коју је расписало Специјално тужилаштво Косова, у Црној Гори већ ухапшен и изручен Косову Зоран Вукотић из Вучитрна.

– Оптужница против Вукотића још није подигнута јер је истрага у току, а он је тренутно у затвору, у селу Грдовац, код Подујева – каже Пантовић.

Представници Срба подсећају и да су својевремено косовске власти расписале потернице за 17 Срба из Ђаковице.

– Мислим да није случајно што су налози за хапшење 57 лица, највероватније Срба, издати после хапшења Харадинаја, јер косовски правосудни органи увек искористе неки политички тренутак да покажу како су наводно држава, али и да направе “баланс” над почињеним злочинима између Срба и Албанаца – констатује Ђокица Станојевић, представник расељених Срба из Ђаковице.

Он подсећа и да је Србија својим грађанима судила за ратне злочине, али то, нажалост, још није случај са злочинима које су починили Албанци на Косову. Њима није суђено ни пред домаћим, ни пред међународним судовима.

У врху српског правосуђа, како нам је речено, нису обавештени о издавању налога за хапшење 57 Срба, али кажу да то не би било први пут да Приштина овакве предмете вади из фиока у дневнополитичке сврхе.

– Уколико су међународне институције признале те налоге, људи који се нађу на потерницама могли би да буду ухапшени сваки пут када прекораче територију земље која је признала Косово – објашњавају наши извори. – Уколико им је пребивалиште нпр. у северној Митровици, могла би да их задеси судбина Оливера Ивановића.

Србија, будући да не признаје независно Косово, неће ни поступати по оваквим потерницама.

Општи став међу косовским Србима јесте да су најновији налози за хапшење врста притиска и освете због захтева за изручење Харадинаја, и да ће се потернице штанцовати још више кад се први припадници ОВК нађу на оптужницама Специјалног суда за злочине ОВК на Косову. Дотле министар спољних послова Ивица Дачић истиче да Србија лидера Алијансе за будућност Косова не тражи као политичара:

– Овде се не суди политичару Харадинају, него га Србија тужи зато што је починио ратне злочине и убијао цивилно становништво. Може он и да буде пуштен, али за нас ће увек остати ратни злочинац, све док наш суд не утврди да је у том случају невин.

Шеф српске дипломатије је назвао смешним приче да Београд злоупотребљава чланство у Интерполу:

– Истрага и кажњавање ратних злочина није политички процес. Свака држава може да подигне оптужницу због почињених тешких злочина. И сама Француска је подизала на стотине оптужница против оних који су починили ратне злочине и то не на територији Француске.

04-Vukotic

 

Дачић је додао да када Хашки трибунал тужи, суди и осуди неког Србина, онда је то “нормално”, а кад год треба да се тужи и суди Албанцу, Бошњаку или Хрвату, онда је то “политизација”:

– Ваљда и српске жртве заслужују равноправност!

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*