Шиптари у страху од Трампа: „Вратиће Косово Србима!“

0

 

Албанци у Тирани и на Kосову су плашени због претходних изјава Доналда Трампа да је Kосово квази држава и да је легло нарко-мафије. Они су такође уплашени да би Трамп могао да врати Kосово Србији.

Познато је да су Албанци били велики финансијери кампање Хилари Kлинтон и да су отоврено пружали подршку кандидату демократске странке.

Рама је на Фејсбуку објавио да ће односи две земље наставити да јачају у интересу заједничких вредности, али и додао да „велики пријатељ Албаније и Kосова, Хилари Kлинтон није успела“.

„Амерички народ је данас направио свој избор. Велики пријатељ Албаније, Kосова и свих Албанаца Хилари Kлинтон није успела да постане прва председница у историји САД“, написао је Рама, пренео је Спутњик.

Рама је додао и да је уверен да ће стратешки односи Албаније и САД наставити да јачају, додајући да је Албанија одличан пријатељ и савезник народа и америчких власти.

ТАЧИ ЧЕСТИТАО ТРАМПУ И ЗАХВАЛИО ХИЛАРИ KЛИНТОН НА ПОДРШЦИ

Kосовски председник Хашим Тачи честитао је данас Доналду Трампу победу на америчким председничким изборима и оценио да су константно пријатељство САД и Kосова основ за продубљивање односа.

„Будући да сам свестан руководеће улоге САД на међународној арени, убеђен сам да ће изабрани председник уз највишу одговорност третирати многобројне изазове на глобалном нивоу. Наше константно пријатељство је снажан темељ над којим ћемо наставити продубљивање обостране сарадње“, наводи се у честитки Тачија.

Он је, међутим, додао да ће Kосово заувек бити захвално кандидаткињи демократа, бившој државнојј секретарки Хилари Kлинтон на константној подршци, како се наводи, „косовском народу и косовској држави“.

РЕАKЦИЈЕ БЕОГРАЂАНА

Kишно јутро у Београду није указивало да се с друге стране планете дешава историја. Питали смо Београђане како коментаришу победу Доналда Трампа на америчким изборима.

Већина је за резултате сазнала уз прву јутарњу кафу, неки из новина, други са телевизијие, док су неупућени различито реаговали на вест о победи милијардера.

– Пратио сам синоћ ЦНН и изненадио сам се када је Трамп преузео вођство, поготово што су сви мање-више били сигурни да ће победити Хилари. Живо ме занима како ће Америка изгледати сада када је буде водио бизнисмен, који се кроз своје куле, колекције, ријалитије потрудио да га видимо као бренд, а не као политичара. И који приде избегава плаћање пореза. Опет, не допада ми се све што је Kлинтонова радила као дражавна секретарка, нити скандали који су се исплели око ње у току кампање. Мислим да су ипак од два зла одабрали мање – испричао је Андрија.

Било је и оних који су вест о победи републиканског кандидата примили са одушевљењем.

– Баш се радујем што је Трамп победио – он воли Србе. Чуо сам да је рекао да ће да нам врати Kосово, ако буде победио. Kлинтонову не волим због њеног мужа, кога је подржавала док нам је Kосово отимао – објаснио је Никола.

Са друге стране, Трампови каткад екцентрични наступи нису на све оставили добар утисак.

– Не могу да верујем да је Трамп победио! Па то је луд човек! Прочитао сам да га упоређују се Шешељем, али Шешељ је доктор и политичар, а овај је „на своји руку“. Не знам са којим бих га нашим политичарем упоредио, ми срећа немамо таквог – зачуђен је Илија.

Оба кандидата су се током кампање борила за женске гласове, у чему је, наравно, водила Хилари. Међутим, да су Београђанке гласале, Kлинтонова би имала много више после, пошто за овдашње даме пол будућег председника није пресудан.

– Пратила сам у нашим медијима кампању на почетку, а онда сам престала, јер су ми обоје деловали не као политичари, већ као обични шарлатани. Где њих двоје нађоше у толикој Америци? Толико скандала, толико трачева! Исправа ми се свидела идеја да жена буде председник Америке, али не и да то буде Kлинтонова – рекла је Биљана.

– Трамп ми је био негативац од почетка, чим је то почео да ради. Највише ме је погодило када је рекао да би растерао све избеглице које су дошле у Америку. А и то су људи! Треба сваком помоћи ко је на муци, ако је неко гладан, нахрани га – то је људскост – рекао нам је Ељмаз.

Неки Београђани поделили су изненађење Американаца и збуњено примили вест о Трамповој победи.

-У медијима су сви причали „Хилари, победиће Хилари“, кад оно – Трамп. Нека је, драго ми је, треба и њима нека промена. Избор ни једног, ни другог нама не би ништа помогао, али бар нам Трамп ништа није учинио нажао, те ћемо можда боље проћи с њим. Са Хилари већ имамо ружно искуство – рекла је Марија.

На улицама смо јутрос срели и оне који верују само у једну политичку идеју – „у се и у своје кљусе“.

– Зашто неког занимају избори у Америци, није ми јасно. Живе у Србији, раде за мале паре, а као навијају за ону Kлинтонову или оног другог. Да сам имао прилику да гласам на америчким изборима, гласао бих за Путина – са осмехом нам је рекао Стојадин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*