Сирија оптужила САД и Велику Британију да снабдевају терористе бојним отровима

0

ОТРОВНЕ материје које су претходних дана пронађене у складиштима оружја терориста произведене су на територији Сједињених Држава и Велике Британије, изјавио је заменик министра спољних послова Сирије Фејсал Микдад.

„Све пронађене ручне гранате и пројектили за ручне бацаче имају пуњење са отровним материјама CS и CN“, – прецизирао је Микдад.

Према његовим речима, нађене хемијске пројектиле произвела је компанија Federal Laboratories из САД, а отровна средства којима су пуњени – Cherming Defence UK из Велике Британије и NonLethal Technologies из САД.

Отровни пројектили су нађени у складиштима терориста у Алепу и у једном источном предграђу Дамаска.

Микдад је подсетио да је употреба бојних отрова забрањена међународном конвенцијом и нагласио:

„Могу са пуном сигурношћу да кажем да су САД и Велика Британија, а такође њихови савезници у региону, кршећи Конвенцију о забрани хемијског оружја, пружале сваку могућу помоћ и подршку терористичким организацијама које делују на територији Сирије“.

Он је додатно директно оптужио САД и Британију за директне испоруке терористима отровних материја.

Претходних година су управо Вашингтон и Лондон оптуживали сиријски војни и државни врх да је користио бојне отрове у рату који траје од 2013-те.

После инсценације „хемијског напада“ у Хан-Шејхуну, Доналд Трамп је наредио ракетни удар по једној сиријској авио-бази.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова поводом овога је рекла:

„Ето вам привржености међународном праву! Ето тријумфа демократије. Уз скривање иза фотографија убијене деце – терористима се испоручују отровне материје! Појавили су се материјални докази да су западне земље и регионалне силе – директно или посредно – снабдевале терористе и кстремисте у Сирији забрањеним отровним материјама.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*