Широко: Дачић за своје министрство купио сијалице у вредности 37.000 евра

0

Бахато, бахатије, Дачић! Шеф српске дипломатије Ивица Дачић решио је да окити своје министарство ко новогодишњу јелку, па је тако, веровали или не, искеширао 4,5 милиона динара, илити 37.000 евра, за – сијалице!?

Наиме, за осветљавање Министарства спољних послова, које по Дачићевим критеријумима мора бити „најсјајнија звезда“ међу свим министарствима у Влади Србије, потрошено је невероватних 4.468.250 динара.

dokumenta01_ras_foto-_1000x0

 

На сајту МСП-а објављен је тендер, односно, расписана је јавна набавка за осветљење зграде тог министарства. У објављеној документацији види се да су предмет јавне набавке „радови на модификацији постојећег, класичног декоративног осветљења фасаде на објекту Министарства спољних послова, односно инсталација спољне расвете“. Избор између достављених одговарајућих и прихватљивих понуда обављен је применом критеријума „најниже понуђена цена“. Примљена је једна понуда, али вредна више од четири и по милиона динара. Наших пара. Уговор је закључен 5. септембра 2016. године, а уговорена вредност је 4.468.250 динара без ПДВ-а или скоро 36.000 евра!

Док већина грађана Србије стрепи од најављеног поскупљења струје и прерачунава се како да споји крај с крајем, у МСП-у тих проблема очигледно немају, па тако кажу да не виде ништа спорно у поменутој набавци!

 

dokumenta02_ras_foto-_1000x0

– Зграда Министарства је споменик културе која је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика културе Београд (број уписа СK 1654), као што је и зграда Владе Републике Србије, Министарства финансија, Главне поште, Дома Народне скупштине и многе друге – рекли су у том министарству.

Они чак тврде да су народу учинили услугу (?!) јер су, како кажу, заправо уштедели новац

dokumenta03_ras_foto-_1000x0

 

– Фасадна расвета овог објекта, услед дотрајалости декоративних светиљки и инсталација осветљења, није у потпуности била у функцији и радило је само 20 одсто осветљења. Узимајући у обзир конзерваторске услуге Завода, богатство архитектуре и фасадне орнаментике овог објекта, 2012. је прелиминарним истраживањем тржишта и пројектом који је тада урађен цена за ове радове износила 11 милиона динара и додатних милион динара за кућишта рефлектора. Овим тендером, којим Министарство спољних послова штеди скоро 8.000.000 динара, врши се комплетна репарација постојећих рефлектора (њих 304), коју ће обавити домаћи радници. Репарација фасадне расвете подразумева уградњу ЛЕД панела уместо класичних халогених сијалица, а у постојеће светлосне арматуре, и овом заменом Министарство ће штедети струју од 70 до 75 одсто – стоји у писаном одговору тог министарства листу „Ало!“.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*