Сиромаштво у Српској све израженије, многи грађани на ивици глади

0

Због све слабије платежне моћи, многи грађани Српске у позицији су да дневно себи могу да приуште тек хлеба, које јаје, мало млека и макарона.

За разлику од ранијих година, све више је оних који у трговине улазе са неколико марака дневног буџета, маневришући шта да купе овом цркавицом, а да не остану гладни.

Тако, нису ретки случајеви да људи пазаре по пола хлеба, три јајета, једну крменадлу, три-четири кромпира.

То потврђују и у бањалучкој Асоцијацији самосталних трговинских радњи, уз објашњење да је у последње време све више оних који у набавку долазе по тек неколико најјефтинијих намирница.

– Kупе хлеб, неколико јаја, мало кромпира и макарона, и то је то. Kад одлуче да се мало почасте месом, углавном је реч о пар стотина грама пилетине. Kупују и по једну крменадлу или комадић неког другог меса, јер немају пара за више. Од сухомеснатих производа пазаре оне најјефтиније, јер им кућни буџети не дозвољавају нешто друго – каже предсендик ове асоцијације Богдан Марјановић.

Поред скоро 128.500 незапослених у РС, кућни буџети су до пуцања натегнути и код 28.000 радника који месечно диринче за минималац и мање од тога. Сличну муку мучи и трећина пензионера, чије су пензије, кад набаве лекове и плате режије, често довољне тек за хлеба и макарона.

Сви они углавном тамане тестенину, док месо, млечне производе, воће и поврће углавном само сањају. То су показала и многа истраживања, према којима становник БиХ у просеку годишње потроши три пута више хлеба од грађанина ЕУ. С друге стране, код нас се по глави становника поједе три пута мање меса него у Европи.

У Удружењу пензионера Бањалука истичу да већина пензионера седмицама, па чак и месецима месо и не види.

– Преживљавамо од хлеба, макарона, кромпира и мало млека. Неки пензионери немају ни за то, па уместо млека праве чај у који умачу хлеб, и то им је оброк. Зато нас је све више испред јавних кухиња и контејнера – каже члан овог удружења Ненад Ратковић.

Сваки шести без вечере

Најновије истраживање УНДП показало је да сваки шести становник БиХ живи са три до пет KМ дневно. А сваки тај несрећник сваке вечери заспи гладан, је од пар марака дневно тешко може да му претекне за било шта осим хљеба и јаја, а камоли још за вечеру. Међу њима је и око 30 000 грађана који преживљавају захваљујући једном оброку из јавне кухиње, као и све већи број грађана који дневне потребе за храном задовољавају тражећи комад хлеба по контејнирама.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*