Сиротиња плаћа два пута: Стамбени кредити, купиш један платиш два? (ВИДЕО)

Банке се утркују у давању што бољих услова за стамбени кредит – нуде се камате мање од три одсто годишње, што је најнижа цена тих зајмова у последњих 20 година. Међутим, све је више грађана који не могу да враћају стамбене кредите, а банке о томе нерадо говоре. Питање је ко у Србији може да купи стан и да ли се отплаћивањем кредита заправо купују два стана – један себи, други банци.

0

За 55 квадратних метара у центру Београда или 90 квадратних метара на периферији, градитељи кажу да је потребно 208 просечних годишњих плата. У Панчеву је цена квадратног метра до 1.000 евра, а у предградњи су цене ниже и за 20 одсто.

„Сигурно имам једно петнаестак Београђана који су купили станове. Разлог је познат, близу смо, комуникација је добра, купи се стан јефтиније“, каже Драган Миленковић „Миленковић градња“ из Панчева.

Неке банке су прошле године одобриле и 40 одсто више стамбених кредита него у 2015. години.

„Разлог су управо повољнији услови у односу на услове од пре неколико година, како због ниске каматне стопе тако и због повољније цене некретнина у односу на претходне године“, каже Јелена Ивановић из „Комерцијалне банке“.

Међутим, већина запослених платом не може да гарантује отплату стамбеног кредита и тако искористи погодност коју тренутно нуде банке. Разлози су различити: губитак посла, све тежи пут до новог радног места, али и болести и године старости.

„Плате не прате курс евра и људи, ако немају могућност да део новца добију на тај начин што ће продати неку другу мању некретнину на неком другом месту, па да тим делимично финансирају некретнину коју купују, морају да направе финансијску конструкцију како ће то изгледати за 20, 30 година, када кредит треба да се исплати“, каже Александар Југовић из Агенције за некретнине „Еурорен“ из Београда.

У већини банака активиране су хипотеке, и станови су отишли на добош. О томе колико је људи у 2016. остало без крова над главом, нема прецизних података, али је сигурно, кажу извршитељи, да нема града у којем нека банка није активирала бар неколико хипотека.

„С обзиром на то да је почетна цена на првој продаји 70 одсто од процењене тржишне вредности, а на другој продаји не може бити испод 50 одсто процењене вредности, то је у сваком случају повољна куповина“, објашњава Светлана Манић из Коморе јавних извршитеља.

Тренутно се на порталу „Добош“ оглашава продаја 1.226 некретнина. Највише их је у Београду, па у Новом Саду, Нишу и Суботици. Ипак, судећи по посећености тог портала, који месечно има више од 90.000 посета, али и по динамици постављања, односно уклањања огласа са портала, може да се закључи да интересовање за такву врсту продаје и те како постоји.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*