Ситуација се не стишава: У СПЦ пљуште казне због одбране Дарвина!

0

У врху Српске Православне Цркве не стишава се бура због апела професора Богословског факултета. Део потписника санкционисан премештајем из парохија и црквених радних тела и медија

ГРУПА професора и асистената Православног богословског факултета (ПБФ) у Београду кажњена је због потписивања јавног апела поводом расправе коју је изазвала петиција за ревизију Дарвинове теорије еволуције у српским школама. Одлуком патријарха Иринеја, њима је ускраћена парохијска служба, а одузете су им и друге функције у радним телима и медијима Српске патријаршије.

Иако одлука није објављена, према сазнањима „Новости“, она се односи на део професора и асистената који су, осим катедри на факултету, као свештеници имали и службу у парохијама. Санкције против теолога који су се укључили у јавну расправу изазвале су и талас опречних коментара, како на Православном богословском факултету, тако и међу верницима.

– Патријарх Иринеј и поједине утицајне владике сматрају да је група наставника предвођених владиком западноамеричким Максимом направила грешку објављивањем јавног апела о теорији еволуције – каже саговорник „Новости“ из Патријаршије СПЦ. – Њихови ставови углавном нису спорни, али им је замерено то што нису довољно водили рачуна о ширем контексту ове расправе у јавности и могућој компромитацији Цркве.

Јавни апел који је потписала група од 10 професора и наставника ПБФ у вези с теоријом еволуције била је и тема недавно завршеног заседања Светог архијерејског сабора. Највишем телу СПЦ потписници овог су се обратили писмом у којем су архијерејима објаснили своје мотиве за оглашавање и образложили аргументе из текста апела.

„Размотрен је и један излишан и у суштини бесмислен проблем. Реч је о уплитању групе наставника и асистената у јавну расправу о Дарвиновој теорији еволуције, у међувремену ‘догматизованој’ у мање-више атеистичком смислу, што је у медијима хорски проглашено за подршку дарвинизму у његовом најгорем издању и за посредно оспоравање богооткривене истине о Богу као творцу света и библијске повести о стварању. Потписници тога текста су се обратили Сабору са исповедањем аутентичне хришћанске вере у Бога творца (здрави и прави креационизам). Сабор је то прихватио, али са напоменом да нам читава та расправа, без обзира на њихове намере и замисли, уопште није била потребна“, наведено је у званичном саопштењу које је у име Сабора потписао епископ бачки Иринеј.

ЗАБРАНА ЈАВНИХ ИСТУПА

ПАТРИЈАРХ Иринеј забранио је професорима и асистентима Богословског факултета све будуће јавне иступе без његовог личног одобрења. „На основу члана 108 Устава СПЦ, обавештавамо професорски колегијум, као и све запослене на Богословском факултету СПЦ, да без нашег посебног архијерејског благослова не могу учествовати у емисијама на државној телевизији, радију и другим медијима. Против оних који не буду поштовали ову одлуку биће покренут црквеносудски поступак“, наведено је у недавном патријарховом писму адресованом на Деканат Богословског факултета у Београду.

ПОТПИСНИЦИ АПЕЛА

ЈАВНИ апел, којим су изразили свој став поводом дискусије „за“ и „против“ еволуционистичке, односно креационистичке теорије, потписали су професори Богословског факултета епископ Максим, Владан Перишић и Предраг Драгутиновић, доценти Здравко Јовановић, Александар Ђаковац, Зоран Деврња, Марко Вилотић и Андреј Јефтић, као и асистенти Вукашин Милићевић и Ненад Божовић. Они су се у јавности оградили да је апел њихово виђење расправе, а не став установе у којој предају.

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*