Sjedinjene Evropske Države – Ko se bude bunio leti napolje!

0

Martin Šulc, bivši predsednik Evropskog parlamenta, izjavio je da se EU do 2025. godine mora transformisati u federaciju Sjedinjenih Evropskih Država.

„Želim potpisivanje ustavnog sporazuma o stvaranju federalne Evrope“, rekao je Šulc tokom govora na konvenciji SPD-a u Berlinu.

U govoru pred stranačkim kolegama Šulc je pozvao EU da pod hitno proširi svoja ovlašćenja i moć, ukine suverenitet nacionalnih država, te je poručio da bi svaka država koja stane na put tom projektu, trebala biti izbačena iz Evropske Unije.

„Ovaj ustavni sporazum trebao bi tada biti stavljen pred države članice, i svako ko ga ne bude hteo prihvatiti, treba odmah izaći iz EU.“

Evropska Unija već je probala uvesti Evropski ustav u nekoliko navrata. Svaki put naišla bi na otpor određenih država članica.

Još 2005. godine Francuska i Holandija odbile su prihvatiti Evropski ustav, nakon čega je zgodno prepakovan i preimenovan u Lisabonski sporazum kako bi se izbegle potrebe daljnjih referenduma.

Irska je na primer 2001. godine na referendumu glasala protiv sporazuma iz Nice, a 2008. protiv Lisabonskog sporazuma. Svaki put su Irci morali iznova izlaziti na referendum dok isti nije konačno prošao.

Tribun.hr

POSTAVI ODGOVOR

*