Скандал: Надбискуп Хочевар изједначио Степинца и владику Николаја!

"Глас цркве" поводом изјаве челног човека католичке цркве у Србији о Светом Николају

0

ПОВОДОМ изјаве београдског надбискупа Станислава Хочевара објављене пре неколико дана у једном дневном листу, уредништво и редакција часописа и издавачке куће “Глас цркве” из Шапца покренули су петицију Светом архијерејском синоду Српске православне цркве.

У њој се захтева да се због увреда верујућег православног српског народа и Српске православне цркве надбискуп Хочевар прогласи за персону нон грата – непожељну особу у Српској православној цркви, речено је “Новостима” у тој издавачкој кући Епархије шабачке.

Из “Гласа цркве” истичу да Хочевар “спочитава” своме понтифексу папи Фрањи и СПЦ што њихова заједничка Комисија “проучава историјску улогу Алојзија Степинца”.

– Католици се јако чуде како то да се од њих захтева толико проучавање, а није се поступило на исти начин када је СПЦ проглашавала своје свеце. Ако би се истим критеријумима проучавали свеци које је прогласила СПЦ, да ли би они били задовољни? – пита се надбискуп. – Знамо да, на пример, ни у самој српској јавности није било јединственог мишљења око канонизовања владике Николаја Велимировића, али он је, ипак, уврштен у ред светих без дубљег разматрања тих замерки.

Дугогодишњи директор и уредник “Гласа цркве”, протођакон др Љубомир Ранковић, у изјави за наш лист каже:

– Поређење Светог владике Николаја Српског са Алојзијем Степинцем је болно и увредљиво, дрско и безочно, тим пре што долази од највишег католичког прелата у Србији.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*